Nieuws Pleegzorg

Kinderombudsman: Plannen voor betere pleegzorg nog niet compleet

Margrite Kalverboer, Kinderombudsman en bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Beeld ANP

De wensen en zorgen van pleegkinderen zijn niet goed verwerkt in het Actieplan Pleegzorg, waarmee de politiek nu twee jaar de problemen in de sector probeert aan te pakken. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer na eigen onderzoek.

Het actieplan is juist bedoeld om kinderen die niet meer thuis kunnen wonen beter te helpen, maar dat lukt volgens Kalverboer nog niet voldoende. “Er gebeuren heel veel goede dingen”, zegt Kalverboer. “Maar het verschil tussen wat er op papier staat en wat kinderen merken, is groot.”

Voor haar onderzoek ondervroeg ze 17 pleegkinderen. Die geven bijvoorbeeld aan dat ze worstelen met het contact met hun biologische ouders. “Ze kunnen merken dat pleegouders betere opvoeders zijn, maar willen soms toch bij hun eigen ouders wonen. Of ze kunnen het gevoel hebben dat ze dankbaar moeten zijn, waardoor het ingewikkeld voelt om de wens uitspreken om hun biologische ouders te zien. Kinderen komen in een loyaliteitsconflict. Dat is moeilijk”, zegt Kalverboer.

Daar kan de overheid meer aan doen, vindt Kalverboer. Nu is het volgens haar onduidelijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor contact met de biologische familie. Is dat het pleeggezin, de gezinsvoogd of de pleegzorgmedewerker? “Schep daar duidelijkheid in”, zegt zij. “Dat maakt het voor kinderen makkelijker om hun wensen te bespreken.”

Ondanks dat ze maar 17 kinderen sprak, vindt ze dat ze uitspraken kan doen over de behoefte van pleegkinderen. “Ik ben ook hoogleraar, en in kwalitatief onderzoek worden vaker kleine groepen onderzocht. Het staat misschien niet expliciet in dit onderzoek vermeld, maar we zijn op de hoogte van de stand van zaken, kennen het onderzoek.”

Lees ook:

Pleegkind zit knel tussen ouders en opvoeders
Ouders die hun kinderen niet kunnen opvoeden hebben vaak alles tegen: schulden, psychische problemen, mislukte relaties. Pleegouders hebben haast alles mee. Toch zullen ze gelijkwaardig moeten samenwerken, in het belang van ‘hun’ kind.

‘Een pleegkind is als een complex apparaat zonder handleiding’
Pleegouders hebben het gevoel dat ze vaak kinderen moeten opvangen die ze niet goed aankunnen, bleek begin dit jaar. Ook dit echtpaar heeft een pleegdochter met hechtingsproblemen, die eigenlijk te ingewikkeld voor hen was. Toch hielden ze vol. ‘Je verlegt steeds je grens.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden