Het ConsultGestopt met roken

Kan stoppen met roken je conditie verslechteren?

null Beeld
Beeld

Mensen die gestopt zijn met roken, klagen soms dat ze zich slechter zijn gaan voelen. Of zit dat gevoel tussen de oren?

Iffet Subaşı

Mensen die stoppen met roken hebben te maken met afkickverschijnselen. Van concentratieproblemen tot gewichtstoename, onrust, vermoeidheid, hoestbuien en slapeloosheid. De meeste lichamelijke kwalen doen zich voor in de eerste periode na het stoppen. Sommige ex-rokers zeggen dat hun conditie na het afzweren van de sigaret juist slechter lijkt. Ze pakken bijvoorbeeld vaker de roltrap. Zijn er dan toch ook nadelen aan stoppen met roken?

Nee, zegt arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut, stoppen met roken heeft alleen maar voordelen. “Het is logisch dat je lichaam de eerste drie maanden moet wennen aan het gebrek aan nicotine. Door de afkickverschijnselen krijg je te maken met meerdere kwalen tegelijk. Daardoor ga je misschien denken dat die nadelen blijvend zijn en je gezondheid achteruit gaat.”

Volgens Croes zou het raar zijn om verslechtering van conditie alleen in verband te brengen met stoppen met roken. Er is meer aan de hand, zegt ze. Als voorbeeld noemt ze de psychische component. “Na het stoppen met roken voelt alles slecht aan, omdat je je gewoonte moet afleren. Je lichaam geeft een pavlovreactie.”

Ex-rokers vergroten alles uit

Longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek bevestigt wat Croes zegt. “Als je stopt met roken, verbetert juist je bloedvoorziening in je hele lichaam. Alles moet weer normaal werken. Het is onmogelijk dat je conditie achteruit gaat.” Volgens haar vergroten ex-rokers alles uit en moeten ze zich minder focussen op hoe hun lichaam reageert.

“Je ziet dat rokers die stoppen zichzelf de vraag stellen: voel ik al enige verandering? Maar in feite zijn ze veel gezonder dan ze denken”, stelt De Kanter. Beide deskundigen bevestigen dat de geestelijke ontwenningsverschijnselen langer blijven hangen dan de lichamelijke kwalen.

Een ander verschijnsel waardoor mensen denken dat hun conditie achteruitgaat, zijn de vermoeiende hoestbuien. Als je stopt met roken, begin je met hoesten, en dat is op zich een goed teken, zegt De Kanter. “Je haalt alle troep eruit. Als je stopt met roken, gaat het slijm naar je mond wapperen. De hoestdemper van de tabak verdwijnt en je trilharen in de luchtpijp komen weer in beweging voordat de longen schoon worden.”

Dit kan weken of zelfs maanden duren, stelt ze. “Daardoor denken mensen dat hun conditie minder is, waardoor ze minder gemotiveerd raken om te gaan hardlopen bijvoorbeeld. Je bloedvoorziening is beter, dus je zou het op termijn langer moeten uithouden”, zegt de longarts.

Als je stopt met roken, gaat na enige tijd de koolmonoxide uit je bloed. Zo krijg je meer zuurstof in je bloed en krijg je betere lucht naar binnen. Ademen gaat al makkelijker na 72 uur. En na een maand kun je weer de trap op. Klachten als hoesten, piepen en benauwdheid, die extra kunnen opspelen direct na het stoppen, verminderen tussen de drie en negen maanden.

Vervang de sigaret niet door een bitterbal

Stoppen met roken zorgt voor stress en als je stopt ben je zelfs overdag vermoeid. Dat kan het gevoel geven dat je conditie achteruit gaat. Stoppen met roken kan zwaar voelen, maar in werkelijkheid gaat je lichamelijke gezondheid er echt op vooruit, zeggen de experts.

Wel moet je opletten dat de sigaret niet vervangen wordt door een moorkop of een bitterbal, want misschien is het wel gewichtstoename die je leidt naar de roltrap. “Mensen zeggen van alles over stoppen met roken. Dit zijn allemaal onbewuste gedachtekronkels. Maar gevoelens hoeven niet altijd waar te zijn”, aldus De Kanter.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden