Het Consult

Kan een voortdurende snotneus bij een kind kwaad?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

In de winter hebben veel jonge kinderen voortdurend een snotneus. Kan dat kwaad? En hoe voorkom je een verkoudheid bij je kind?

Laura Popken

Zodra de R weer in de maand is, hebben jonge kinderen al snel een verkoudheid te pakken. Regelmatig snotteren die wat af, ook in de rest van het jaar. Volgens de Vereniging van KNO-artsen worden kinderen wel zes tot tien keer per jaar verkouden. Volwassenen daarentegen hebben slechts twee tot vijf keer per jaar last van een koutje.

Vaak houdt zo’n kinderverkoudheid wekenlang aan. Kan dat kwaad? Hoe vermijd je zo’n voortdurende snotneus bij je kind, vooral nu ook het coronavirus rondwaart?

Een verkoudheid bij kinderen voorkomen is lastig, zegt KNO-arts Joost Bittermann van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “De reguliere snotneus is wel een beetje wat het is, helaas. Er zijn wat simpele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes om de klachten te verlichten, zoals druppelen met een zeezoutoplossing. Maar daarmee voorkom je de verkoudheid natuurlijk niet.”

Vaker verkouden

Snotterigheid komt bij kinderen simpelweg vaker voor dan bij volwassenen, zegt ook kinderarts-infectioloog-immunoloog Pieter Fraaij van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Fraaij benadrukt dat het vooral gaat om kinderen tot een jaar of vijf, omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. “Voor jonge kinderen zijn alle virussen nieuw, dus worden ze sneller verkouden. Kleine kinderen hebben nog niet het getrainde afweersysteem dat ze op latere leeftijd wel hebben.”

Daarnaast, zegt Fraaij, zijn er in deze tijd van het jaar meer virussen en verspreiden die zich gemakkelijker. “Het is koud, we zitten dichter bij elkaar en er zijn verschillen in luchtvochtigheid. Ook dat verklaart waarom kinderen in de winter zo vaak ziek zijn.”

KNO-arts Bittermann ziet nog een andere oorzaak: de kinderopvang. “Kinderen die naar de opvang of de peuterspeelzaal gaan, zijn vaker verkouden dan kinderen die veel thuis zijn. Bij de opvang zitten ze voortdurend bij elkaar op de lip, ze zitten aan elkaar en likken elkaars speelgoed. In zo’n setting kunnen virussen natuurlijk welig tieren.”

Een onschuldige verkoudheid of niet, deze winter is alles anders. Het coronavirus waart rond en jonge kinderen lijken vatbaarder en besmettelijker te zijn dan eerder werd aangenomen. Moet een kind dat de hele winter snottert dan ook voortdurend worden getest op corona? Een lastige vraag, vindt Bittermann. “Je moet uitkijken dat je jonge kinderen niet continu test. Iedere keer zo’n stok in je neus is best belastend voor een kind.”

Wel of niet testen?

Toch zit er volgens Bittermann niets anders op als je als ouder corona wil uitsluiten. “Als je echt zeker wil weten of een verkoudheid wel of geen Covid-19 is, is testen de enige optie. Maar uiteindelijk is het vooral belangrijk dat we met elkaar de richtlijnen van het RIVM goed blijven volgen.”

Testen is hoe dan ook van belang, zegt ook kinderarts Fraaij. “Bij de nieuwe corona-varianten lijkt het erop dat kinderen meer symptomen vertonen. Maar dat zeg ik voorzichtig. In de huidige fase van de uitbraak willen we kinderen die neusverkouden zijn of ziekig, daarom veel vaker testen. Maar hoe we in deze situatie moeten omgaan met kinderen die chronisch verkouden zijn, daar zijn we nog niet uit.”

Na twee of drie weken snotteren met het kind naar de huisarts gaan, adviseert Bittermann niet. Doe dat pas als het kind last gaat krijgen van andere zaken, zegt de KNO-arts. “Zoals ’s nachts, of ook overdag, niet goed kunnen ademen, langere tijd niet goed eten, niet goed groeien of als het kind echt altijd verkouden is. Vraag eventueel om een verwijzing naar een KNO-arts. Maar als het gaat om een kind dat het verder gewoon goed doet, zou ik het laten. Dan kan de KNO-arts niet veel doen.”

Het Consult

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden