InterviewFemke Merel van Kooten

Kamerlid Femke Merel van Kooten bedacht de zorgbonus: ‘Ik houd Rutte aan zijn woord’

Kamerlid Femke Merel Van Kooten:
Kamerlid Femke Merel Van Kooten: "Ik wil het kabinet horen zeggen dat het goed komt met de zorgbonus. Dat signaal is nu echt nodig.”Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet moet zorgbonussen royaal uitbetalen, vindt Kamerlid Femke Merel van Kooten. Zij bedacht de zorgbonus en kreeg dit voorjaar alle fracties mee. “Dat een goedbedoeld gebaar voor zoveel verdeeldheid zou zorgen, heeft niemand gewild.”

“Nou heb ik je”, dacht Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten, toen ze premier Rutte de lofzang hoorde zingen op de helden in de zorg, tijdens een van de eerste coronadebatten. Nederland had net een dag ervoor geapplaudisseerd voor al die verpleegkundigen en artsen die overuren draaiden. Breed leefde het gevoel dat het bij applaus niet kon blijven.

Diezelfde avond legde Van Kooten een simpel idee neer, in een motie: laat het kabinet komen met een bonus voor de zorg, als financieel gebaar. Ze had het idee uit buurlanden Duitsland en Frankrijk opgepikt, waar zoiets al bestond, en trok langs alle andere fracties in het parlement om er steun voor te vergaren.

Zelden zijn moties zo eendrachtig omarmd: alle honderdvijftig Kamerleden steunden de zorgbonus. Het kabinet ging er direct mee aan de slag. Geld kwam er ook. De bonus vergt een extra uitgave van 1,44 miljard euro dit jaar – met de bonus voor volgend jaar erbij zelfs 2,2 miljard. Alleen is van de eendrachtige sfeer inmiddels weinig meer over.

Gaat het kabinet bonussen weigeren?

Ziekenhuizen en andere werkgevers in de zorg hebben nu al meer zorgbonussen aangevraagd dan het kabinet had verwacht. Het stelt minister Tamara van Ark van medische zorg voor een groot probleem. Ze moet of meer geld uittrekken, of een deel van de bonussen weigeren.

Deze week is de laatst waarin instellingen de bonus kunnen aanvragen. Bij een tussenstand bleek dat er al voor 1,48 miljard euro aan bonussen is aangevraagd, meer dan de 1,44 miljard euro die het kabinet in totaal heeft klaarstaan voor dit jaar. Werkgevers klagen dat zij door onduidelijke voorwaarden vertraging hebben opgelopen.

Het kabinet wil personeel in de zorg duizend euro netto geven, als zij bij de coronacrisis in de frontlijn stonden. Maar de zorginstellingen willen de bonus aan al hun personeel kunnen geven dat minder verdient dan twee keer modaal.

Ook woensdag bij het coronadebat speelt de kwestie weer op. Ziekenhuizen en kabinet zijn het zeer oneens wie de bonus moet krijgen. Het kabinet staat voor de keus om óf geld erbij te doen, óf bonussen te weigeren.

Bent u nog steeds zo blij met de zorgbonus?

“Dat een goedbedoeld gebaar voor zoveel verdeeldheid zou zorgen, heeft niemand gewild. Minister Hugo de Jonge, die tot voor kort over de zorgbonus ging, begon heel voortvarend. Maar het loopt vanaf het voorjaar toch met horten en stoten. Het duurde best lang voor het kabinet een beslissing nam hoe hoog de bonus zou worden: duizend euro netto. De minister heeft me nog persoonlijk gebeld om het nieuws te melden, vlak voor de zomer. Daarna kwam de ingewikkelde discussie wie de bonus moet krijgen.”

U vond toch zelf ook dat de bonus voor personeel in de frontlijn is?

“Ziekenhuizen en andere werkgevers weten zelf het beste wie een gebaar verdient. Ik verwachtte dat zij de bonus wilden geven aan een gerichte groep medewerkers. Ze zeggen dat zo’n keuze onmogelijk is. Dan moet je niet blijven bakkeleien.”

“Ik wil minister Tamara van Ark, die de klus overnam, horen zeggen dat het goed komt, en dat het kabinet desnoods meer geld uittrekt. Dat signaal is nu echt nodig. Aan premier Rutte heb ik vorige week de vraag gesteld of hij vindt dat elke zorgmedewerker die recht heeft op de zorgbonus, die moet krijgen. ‘Uiteraard’, zei hij. Daar houd ik hem aan.”

Met maar één zetel in de Tweede Kamer drukt u een flinke stempel, hoe voelt dat?

“Het is mij als splintertje gelukt om de zorgbonus los te krijgen, daar ben ik best trots op. Het liefst had ik de salarissen in de zorg structureel verhoogd. Dat lag niet in mijn bereik. Maar vooruitlopend op die echt grote discussie, is de zorgbonus vast een goed gebaar.”

“Het klopt, ik was dit jaar ook in het nieuws om andere zaken. Na mijn vertrek bij de Partij voor de Dieren me tijdelijk aansloot bij Henk Krol en met hem de Partij voor de Toekomst oprichtte. Ik heb een rechte rug gehouden en me niet laten piepelen. Ook met één zetel kun je iets bereiken, als je met goede voorstellen komt.

Lees ook:

Van een cadeautje is de coronabonus nu een bron van ergernis geworden

Net nu de tweede coronagolf aanbreekt, stevent minister Hugo de Jonge af op een conflict met de zorg, over de zorgbonus. Ziekenhuizen willen dat alle personeel de bonus krijgt, het kabinet wil die bestemmen voor personeel in de frontlijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden