Coronavirus

Jaap van Dissel schetst een inktzwart scenario: omikron kan zorgen voor hevige nieuwe coronagolf

Jaap van Dissel praat de De Tweede Kamercommissie voor VWS bij over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.  Beeld ANP
Jaap van Dissel praat de De Tweede Kamercommissie voor VWS bij over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

Jaap van Dissel krijgt weleens het verwijt dat hij te optimistisch is over het coronavirus. Woensdag presenteerde hij een inktzwart scenario.

Marco Visser

Nederland in januari, dat is vooral hopen dat het meevalt. Cijfers en modellen voorspellen een golf die heviger is dan de voorgaande keren dat het coronavirus Nederland overspoelde, zo blijkt uit de presentatie die RIVM-voorman Jaap van Dissel woensdag gaf in de Tweede Kamer.

Begin januari zal omikron in Nederland dominant zijn. Niet duidelijk is welke gevolgen dat heeft voor de ziekenhuizen, maar Van Dissel bood de aanwezige Kamerleden wel een inkijkje in de mogelijke gevolgen. Hij verwees daarvoor naar het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. In die landen verdubbelt het aantal meldingen met de nieuwe variant elke 2,5 tot 3 dagen. Oftewel: in twintig dagen kunnen 100 besmettingen oplopen tot meer dan 25.000, een aantal dat zo’n drie dagen later ook weer verdubbelt.

600 ziekenhuisopnames per dag

Deze exponentiële groei kan zich in Nederland vertalen in ongeveer 600 ziekenhuisopnames per dag en 100 tot 125 ic-opnames per dag. Dat is dan nog een optimistisch scenario. Ter vergelijking: op de piek van de huidige golf, eind november en begin december, waren er ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag, waarvan ongeveer 50 op de intensive cares.

De vraag is in hoeverre Nederland is te vergelijken met het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn de meeste mensen gevaccineerd met AstraZeneca, een vaccin dat geen bescherming biedt tegen infectie door omikron. Tegelijkertijd zijn in het Verenigd Koninkrijk al veel meer mensen voor een derde maal gevaccineerd met een booster, en die biedt wel bescherming. In Denemarken is er ook geen houden meer aan. Daar zijn bewoners wel ingeënt met Moderna en Pfizer. De vaccinatiegraad ligt er rond de 83 procent van de totale bevolking en 24 procent is geboosterd. In Nederland heeft 70 procent van de totale bevolking een dubbele vaccinatie en ruim 8 procent de derde prik ontvangen.

Onbeschermd landschap

Maar omikron kan veel beter dan delta de opgebouwde immuniteit omzeilen. De nieuwe variant komt terecht in een bijna onbeschermd landschap terwijl delta allerlei hordes moet nemen om zich te verspreiden. Desondanks is dat delta uitstekend gelukt de afgelopen maanden. Vandaar ook de grote zorgen over de nieuwe variant.

De grote vraag die open blijft staan is: hoe ziek word je van omikron? Dat is nog onduidelijk. In elk geval zorgen de vaccins wel voor bescherming tegen ernstige ziekte, ook AstraZeneca doet dat, al is de werking minder dan tegen delta.

Voorlopige resultaten van nieuw laboratoriumonderzoek laat zien dat omikron zich veel beter dan andere varianten vermenigvuldigt in de bronchiën, maar in de longen houdt de nieuwe variant zich juist rustiger. Dat kan erop wijzen dat omikron wellicht minder ziek maakt, maar zeker is dat allerminst.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat in Denemarken 77 procent dubbel is gevaccineerd. Dat is echter 83 procent van de totale bevolking. Het percentage voor Nederland is 70 procent van de totale bevolking. In de oorspronkelijke tekst stond voor Nederland een getal van 85 procent, maar dat is het aandeel dubbelgevaccineerden onder 18-plussers.

Lees ook:

Britten raken in paniek om doemscenario door omikron

De angst voor omikron is groot in het VK. Naar verwachting zal de variant van het coronavirus al deze maand dominant zijn in het land. Ook jongeren proberen een booster te krijgen voor kerst.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden