Zorg

Inspectie gaat mogelijk onderzoek doen naar ADHDcentraal

null Beeld Suzan Hijink
Beeld Suzan Hijink

De gezondheidsinspectie gaat bezien of er onderzoek moet komen naar ADHDcentraal, een ggz-instelling voor ADHD-diagnostiek en -behandeling bij volwassenen.

Dat doet de organisatie naar aanleiding van berichten over overdiagnostisering bij de instelling die verscheidene vestigingen in het land heeft. Platform Investico, Trouw, radioprogramma Argos en weekblad De Groene Amsterdammer stelden samen vast dat er ‘bijna niemand zonder diagnose naar buiten loopt’.

Psychologen die twijfelden aan de ADHD-diagnose, zeggen volgens Investico dat hun oordeel aan de kant werd geschoven. Door de strakke tijdsplanning is er weinig tijd voor twijfel of uitgebreid onderzoek, vertelden oud-werknemers.

Bij 85 procent van de cliënten werd ADHD geconstateerd. “Er werd zoveel mogelijk ADHD vastgesteld, tenzij het écht, écht, écht, heel duidelijk iets anders was’”, aldus een oud-werknemer volgens Investico. De directie van ADHDcentraal wijst de beschuldigingen van de hand en herkent de klachten ook niet, zegt ze tegen het platform. Alle diagnoses komen volgens haar uiterst zorgvuldig tot stand.

Lees ook:

In de ADHD-fabriek is de diagnose binnen één dag gesteld

Je zou het een ADHD-fabriek kunnen noemen: bijna niemand gaat zonder diagnose naar buiten. Het gaat de instelling ADHDcentraal voor de wind, maar op de werkwijze is wel wat af te dingen, zeggen cliënten en oud-medewerkers.

ADHD blijkt belangrijke voorspeller van huiselijk geweld

Daders van huiselijk geweld hebben vaak ADHD, blijkt uit onderzoek. Zij plegen dubbel zo vaak geweld tegen hun partner als daders zonder deze stoornis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden