null Beeld tr  ouw
Beeld tr ouw

ConsultIncontinentie

Incontinent na prostaatoperatie? Dat is niet nodig

Incontinentie na een prostaatoperatie zit veel oudere mannen behoorlijk in de weg in hun dagelijks leven. Zijn daar geen oplossingen voor?

Jeroen den Blijker

Een Trouwlezer mailt dat ze diverse oudere mannen kent die hun plas niet meer kunnen ophouden na verwijdering van hun prostaat vanwege prostaatkanker. “Sommigen zijn nét zestig en kunnen niet meer sporten en fietsen”, schrijft ze. “Is daar niets aan te doen?”

Ja hoor, zegt Bart Schrier, uroloog van het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit Den Bosch, die eerst wil uitleggen waardoor die incontinentie ontstaat.

“De plasbuis, met daaromheen een sluitspier, loopt dwars door de prostaat heen. Die buis moet je dus doorknippen wil je de met kanker aangetaste prostaat uit het lichaam kunnen halen.” Inmiddels zijn er weliswaar betere operatietechnieken, waardoor steeds meer mannen vrijwel direct ‘droog’ blijven - maar incontinentie komt nog steeds geregeld voor. Schrier: “Over het algemeen wachten we dan een jaar, om te zien of de sluitspier zich herstelt en de patiënt weer voldoende droog wordt.”

Een druppeltje urineverlies, bij hoesten of niezen, is vervelend, maar een absorberend verbandje in de onderbroek voor de veiligheid kan dat prima opvangen. “Maar een grote natte plek in de broek, of vier, vijf verbandjes per etmaal: dan is de patiënt sociaal en hygiënisch beperkt”, zegt Schrier. “Ook voor de partner is de impact enorm. Dat is een reden tot ingrijpen.”

null Beeld ANP / Frank Muller / Zorginbeeld
Beeld ANP / Frank Muller / Zorginbeeld

‘Male sling’

Nee, medicijnen zijn er niet tegen incontinentie. Bekkenbodemtherapie, door een gekwalificeerd therapeut, wordt altijd aangeraden om te werken aan herstel van de sluitspier. En anders is er nog de ingreep die Schrier in 2005 in Nederland introduceerde, de ‘male sling’. Dat is een prothese, bestaande uit een bandje met daaraan een kussentje. Dat bandje komt om de plasbuis heen, waarbij het kussentje de sluitspier dichtdrukt - deze krijgt dus als het ware een steuntje in de rug. “De sling wordt geplaatst tussen balzak en anus, waar de plasbuis zit, dus het is voor de patiënt een vervelende ingreep. Maar zeker effectief”, zegt Schrier.

Hij hielp, toen de male sling nog nieuw was, lange tijd patiënten uit het hele land. Tegenwoordig werken meer urologen hiermee. Want volgens Schrier is meer dan 90 procent van de patiënten tevreden over de ingreep. “Ongeveer de helft van de patiënten is na inbreng echt droog. De rest verliest af en toe nog een druppeltje, niet te vergelijken dus met de situatie voorheen.” Wel rapporteren patiënten gedurende enkele maanden pijn, veroorzaakt door wat volgens Schrier een natuurlijke afweerreactie is op de prothese van siliconen. “Als de prothese eenmaal is ingekapseld door bindweefsel, is de pijn weg.”

Grotere kans op herstel

Een andere oplossing is de ‘sfincter prothese’, zeg maar een kunstmatige sluitspier. “Dan krijg je een ringvormig, opgeblazen kussentje (manchet) rond de plasbuis, dat bediend kan worden met een pompje in de balzak. Iedere keer als je gaat plassen, moet je in dat pompje knijpen. De manchet blijft dan een minuut of twee open, zodat je kunt plassen, waarna ze zich weer sluit.” Maar, onderstreept de uroloog: “Dit is mechanisch en wel bewerkelijk voor patiënten. Terwijl een male sling eenvoudiger is en de patiënt gewoon weer zelf kan plassen.”

Schrier onderstreept tot slot het belang van ‘een goede uitgangspositie’ van de patiënt. “Een patiënt die relatief gezond is, geen overgewicht heeft en een prostaat die niet zo heel erg vergroot is, heeft een veel grotere kans op herstel.”

Lees ook:

Helpt een ‘jade roller’ je aan een strakker gezicht?

Beautyvloggers en modellen zweren erbij: elke ochtend even een roller op je gezicht, tegen rimpels, een opgeblazen gezicht of een onderkin. Doet dat nou iets, zo’n massage met een rollend edelsteentje?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden