Corona-app

Iedereen kan straks in een app klachten checken op corona

Een app waarmee mensen kunnen controleren of ze misschien het coronavirus hebben, komt op meer plekken beschikbaar. Het UMC Utrecht, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen sluiten zich aan bij het project, dat is opgezet door het OLVG in Amsterdam.Beeld ANP

Een app die nagaat of iemand misschien het nieuwe coronavirus heeft, is zo succesvol dat die landelijk beschikbaar komt.

Een aanhoudende verkoudheid of last van benauwdheid? Het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam lanceerde twee weken geleden de coronacheck voor op je smartphone, en na een succesvolle proefperiode in en rondom Amsterdam wordt de app nu uitgerold door heel Nederland. Deze week moet de app beschikbaar zijn voor bijna 5 miljoen mensen.

Ruim twee weken na de lancering heeft de coronacheckapp ruim 60.000 dagelijkse gebruikers, vertelt OLVG-longarts Paul Bresser, een van de mensen die aan de wieg stonden van de app. “Het geeft je in deze crisistijden toch even voldoening als je ziet dat zo veel mensen de app willen hebben. Drie weken geleden was het nog niet meer dan een idee. We hebben ons vier dagen opgesloten om de app klaar te krijgen en nu ­hebben we al zo veel burgers advies gegeven.”

De app, gebouwd door het Amsterdamse techbedrijf Luscii, werkt als volgt: gebruikers moeten dagelijks informatie die van belang is doorgeven via hun mobiel. Hoe hoog hun lichaamstemperatuur is, of ze keelpijn hebben, hoe erg ze hoesten en of ze benauwd zijn, en hoe heftig die klachten dan zijn. Een medisch team ter plaatse bij het OLVG heeft daarvoor een aparte afdeling opgezet. Die bekijkt dagelijks de ingevulde gegevens en verstrekt vervolgens advies.

Is contact met een zorgverlener nodig, dan krijgt de app-gebruiker een telefoontje

Meer dan een miljoen metingen voerde de applicatie al uit en dat leidde ertoe dat bij een kleine drieduizend patiënten een verdenking van het coronavirus werd vastgesteld. Hun is dringend geadviseerd in quarantaine te gaan, waarna het ziekenhuis deze mensen blijft volgen.

Dat kan via een bericht via de app, maar het gebeurt ook telefonisch. Als na beoordeling van de gegevens die een gebruiker instuurt blijkt dat contact met een zorgverlener nodig is, dan wordt iemand gebeld. Deskundigen van het OLVG hebben de afgelopen twee weken ruim 20.000 telefoongesprekken ­gevoerd met gebruikers van de app. Ongeveer veertig mensen is vervolgens gevraagd naar het ziekenhuis te komen, tien van hen werden opgenomen.

Let wel: de app voorkomt geen ziekte, benadrukt Bresser. “De insteek van de app is burgers iets te geven waarmee ze klachten kunnen monitoren, en als ze achteruitgaan ze te informeren. Zo kunnen we een hoop onrust weghalen en in deze bange tijd iets bieden. Als we bellen zeggen veel mensen: god wat fijn dat u contact opneemt.”

Tegelijkertijd ontlast de app huisartsen en spoedeisende hulp in een ziekenhuis. “Doordat mensen hun klachten thuis kunnen checken, houden we patiëntenstromen een beetje beter in bedwang”, zegt Bresser.

De app is een aanvulling, geen vervanger van zorg

Belangrijke disclaimer van de ziekenhuizen: de app is een aanvulling op de huidige zorg in Nederland, maar geen vervanger. Wie dringend hulp nodig heeft, moet nog altijd een huisarts of 112 bellen.

Inmiddels is de app ook beschikbaar via het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het UMC Utrecht, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en voor ziekenhuizen in Noord-Holland. Door ziekenhuizen in vrijwel het hele land is interesse getoond in de app, waardoor straks miljoenen Nederlanders hem kunnen gebruiken.

Volgens Bresser bevat de database die het ziekenhuis aanlegt straks een schat aan informatie die geanonimiseerd eventueel gebruikt kan worden voor onderzoek. “Als het doorzet, hebben we informatie over Covid-19 van 100.000 of misschien wel 200.000 burgers. Of al onze ­mogelijk besmette burgers ook echt een corona-infectie hebben door­gemaakt, zouden we achteraf via ­onderzoek nog kunnen bepalen. Dan krijgen we een goede indruk van de verspreiding van het virus in deze groep.”

Lees ook:

Wat de dagelijkse RIVM-cijfers wél zeggen, en wat vooral niet

De dagelijkse cijfers zijn een soort tussenstand in de strijd tegen corona. Ze moeten een houvast bieden, om te weten waar we staan. Tegelijkertijd zeggen deze statistieken weinig over wat er echt gaande is in Nederland. Wat weten we nu eigenlijk wel over besmettingen, aantal doden, de patiënten in ziekenhuizen en op de ic’s?

Interview Ic-arts Gommers: Kritische grens van wat ziekenhuizen aankunnen in zicht

‘Wij moeten nu niet afwachten maar problemen oplossen’, zegt ic-arts Diederik Gommers. Op de ic’s neemt de druk toe. ‘Er zijn ziekenhuizen die ramvol liggen. Waar patiënten buiten de ic liggen, zoals in operatiekamers en uitslaapkamers.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden