Zorg

Huisartsen tekenen alsnog zorgakkoord

Een huisarts in Zeeuws-Vlaanderen onderzoekt een patiënt. Beeld Frank Peters
Een huisarts in Zeeuws-Vlaanderen onderzoekt een patiënt.Beeld Frank Peters

Tijdens de ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben huisartsen dinsdagavond besloten alsnog het integraal zorgakkoord te tekenen. Daarmee lijkt een systeemverandering van de Nederlandse zorg binnen handbereik.

Merijn van Nuland

Een ruime meerderheid van de huisartsen stemde dinsdagavond voor het ondertekenen van het integraal zorgakkoord. Liefst 83 procent van de aanwezige huisartsen stemde voor ondertekening. “Met deze overtuigende ja kunnen we nu als huisartsen samen verder”, zegt LHV-vicevoorzitter Aard Verdaasdonk in een reactie.

De huisartsen waren lange tijd de enige groep zorgverleners die dwarslagen bij de invoering van het het integraal zorgakkoord. In september zetten alle andere partijen (van ziekenhuizen tot zorgverzekeraars) al wel hun handtekening onder het akkoord, maar dit werd toen nog geweigerd door de huisartsen. Uit een peiling onder 3000 huisartsen bleek dat veel dokters het akkoord niet zagen zitten. Zo vonden zij de toezegging dat ze meer tijd krijgen voor hun patiënten weinig concreet en slecht onderbouwd. Inmiddels is deels aan hun eisen tegemoetgekomen, meldt het LHV.

Minister Kuiper (Volksgezondheid) wil met het akkoord de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk houden. Zo maken de verschillende zorgpartijen voortaan afspraken om een aantal fouten in de huidige zorgmarkt recht te zetten. Gaat alles volgens plan, dan zou dat moeten leiden tot meer samenwerking in plaats van concurrentie, meer concentratie van specialistische zorg en meer goedkope digitale medische consulten op afstand.

Lees ook:

Het zorgakkoord is rond. Wat betekent dat voor de patiënt?

Zorg dichtbij als dat kan, en ver weg als dat moet. Het zorgakkoord heeft grote gevolgen voor de patiënt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden