Huisartsenzorg
Huisartsen stoppen steeds vaker voortijdig, ook jongere
Steeds meer huisartsen stoppen met hun vak. Opvallend is de stijging van het aantal huisartsen tussen de 30 en 55 dat ermee ophoudt. Dat blijkt uit gegevens van Nivel.
Sinds 2020 stijgt het aantal stoppende huisartsen snel. Onderzoeksinstituut Nivel spreekt van een trendbreuk, begonnen in coronatijd. De meeste huisartsen die stopten zijn van de leeftijdsklasse 55 tot 65 jaar. Hun aantal steeg van 20 (2020) naar 80 (2021). Maar ook in de leeftijdsklassen 35-45 en 45-55 liep het aantal afhakers op, van zo'n twintig naar ruim veertig huisartsen per klasse. Een verklaring voor de cijfers geeft Nivel niet; het onderzoek is cijfermatig. In 2021 telde Nederland ruim dertienduizend werkzame huisartsen.
Maar vorig jaar mei bleek uit een enquête onder zeshonderd huisartsen van onderzoekscollectief Spit en Trouw, dat huisartsen hun werk vooral zwaar vinden. Slechts 20 procent van de bevraagde artsen verwachtte toen nog in 2037 als huisarts te werken. Het werk is onder andere zwaar omdat de huisarts steeds meer taken toegeschoven krijgt, vanuit de ggz en ziekenhuizen bijvoorbeeld. Ook uit dat onderzoek bleek dat steeds meer huisartsen afhaakten.
Nivel maakte de analyse voor het capaciteitsorgaan. Dat moet de minister adviseren over het aantal opleidingsplaatsen, om de huisartsenzorg op termijn op niveau te houden. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van CBS-cijfers maar ook van het pensioenfonds van huisartsen.
Nivel voorspelde eerder al dat op korte termijn de huisartsenzorg uit evenwicht zal raken. Over zes jaar bijvoorbeeld, zal Zeeland een tekort kennen van 40 procent. Dat is een ernstig, omdat de huisartsen relatief goedkoop goede zorg bieden en weten naar wie ze patiënten moeten doorverwijzen. Steeds meer huisartsen voeren ook, genoodzaakt door de hoge werkdruk, een patiëntenstop in.
Lees ook:
Hoge werkdruk dwingt huisartsen tot patiëntenstop. ‘Ik werk 49 uur per week’
Het aantal huisartsen met een patiëntenstop stijgt, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Ook huisarts Irene Joziasse ervaart hoge druk.