Grieppreventie

Huisartsen hebben toch voldoende griepprikken

Een patiënt krijgt een griepprik tijdens een bezoek aan een huisartsenpraktijk.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het tekort aan vaccins tegen griep blijkt mee te vallen. De kwetsbare groepen zijn inmiddels ingeënt. Er is zelfs nog een kleine voorraad over.

Ondanks de sombere verwachtingen blijkt er dit jaar toch geen dramatisch tekort aan griepprikken te zijn. Volgens de Landelijke  Huisartsen Vereniging (LHV) zijn alle ouderen boven de zeventig jaar en mensen met een medische indicatie ingeënt. Er is nog een voorraad vaccins beschikbaar voor gezonde zestigers. Volgende week wordt bekend hoe deze injecties zullen worden verdeeld.

Eind oktober leek het erop dat de belangstelling voor de griepprik groter was dan verwacht. Op verschillende plekken moesten huisartsenpraktijken mensen met een uitnodiging om een griepprik te halen toch teleurstellen, omdat er geen vaccins meer beschikbaar waren. Het kabinet besloot om gezonde mensen tussen de zestig en zeventig jaar te vragen zich niet te laten injecteren.  Zo konden in elk geval de meest kwetsbare mensen een prik krijgen.

Zes miljoen prikken

De griepprik is bedoeld voor mensen van zestig jaar en ouder en voor volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. In totaal kunnen jaarlijks zes miljoen mensen de gratis griepprik krijgen. Het vaccin verkleint de kans op griep en biedt daarnaast bescherming tegen ernstige gevolgen van de ziekte. 

De animo voor de prik daalde jarenlang. Ongeveer drie miljoen mensen haalden nog de injectie. Vanwege het coronavirus hadden het RIVM en de stichting Nationaal Programma Grieppreventie dit jaar weer een toenemende belangstelling verwacht. Om die reden waren in de zomer  een half miljoen vaccins extra ingekocht. Meer was op de internationale markt ook niet te verkrijgen. 

Lees ook:

Zolang de voorraad strekt, wordt niemand geweigerd voor een griepprik

Staatssecretaris Blokhuis deed een moreel appèl op gezonde 60-plussers om geen griepprik meer te halen. Maar zolang de voorraad strekt, wordt niemand geweigerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden