Coronavirus

Huisarts is onzeker over risico's Covid-19 voor hartpatiënten

Beeld Arie Kievit

Hart- en vaatpatiënten lopen verhoogde risico’s  in deze coronapandemie, maar huisartsen kunnen die nog altijd moeilijk inschatten. De Hartstichting begint een onderzoek.

Benauwdheid en pijn op de borst zijn symptomen van hart- en vaataandoeningen, maar ze kunnen ook duiden op Covid-19. De huisarts kan het verschil soms moeilijk zien en weet daarom niet altijd wat de beste behandeling is.

“We willen beter weten hoe we besmette patiënten in een vroeg stadium kunnen behandelen, om zo ernstige klachten en ziekenhuisopname te voorkomen”, zegt Frans Rutten, huisarts en onderzoeker bij het UMC Utrecht in een bericht van de Hartstichting. 

Rutten is betrokken bij een onderzoek dat de Hartstichting nu begint naar de bijzondere risico's van besmetting met het Sars-Cov-2-virus voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Dat hartpatiënten een verhoogd risico lopen, is bekend, net als mensen met diabetes of hoge bloeddruk. 

Gevolgen

Bovendien zijn de gevolgen van een besmetting ernstiger. Dat blijkt onder meer uit epidemiologisch onderzoek in China, waar de Covid-19-epidemie begon. In dat onderzoek bleek dat Covid-19 bij iets meer dan 2 procent van de totale patiëntenpopulatie dodelijk is. Van de patiënten die voor besmetting structureel een hoge bloeddruk hadden, overleed 6 procent, van patiënten met diabetes 7 procent en van de hart- en vaatpatiënten met Covid-19 zelfs meer dan 10 procent.

Behalve die epidemiologische cijfers is er nog heel weinig bekend over de individuele verschillen die de uitkomst van een besmetting bepalen. Dat maakt het de huisarts moeilijk, zegt Rutten: “Veel hart- en vaatpatiënten hebben zorgen en vragen, waarop we nog geen goed antwoord hebben.”

Naast dit onderzoek in de huisartspraktijk is onder de hoede van de Hartstichting ook begonnen met een onderzoek onder Covid-19 patiënten die in het ziekenhuis zijn beland. De vraag is hier niet zozeer wat hartproblemen betekenen voor de virusinfectie, maar wat het coronavirus doet met het hart.

Ontstekingen aan het hart

Covid-19 richt vooral schade aan in de luchtwegen, maar het virus kan ook ontstekingen veroorzaken aan het hart. Uit onderzoeken die tot nu toe in verschillende landen zijn gedaan, blijkt dat schade aan het hart optreedt bij zo'n 25 procent van de Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Hartproblemen zouden een rol spelen bij zo’n 40 procent van de overlijdens door Covid-19.

Doel  van het onderzoek van de Hartstichting is de effecten op het hart in kaart te brengen bij opgenomen Covid-19-patiënten en te volgen wat de virusinfectie doet na hun ontslag uit het ziekenhuis. Bovendien ligt er voor hartpatiënten de belangrijke vraag wat de invloed kan zijn van de medicijnen die ze gebruiken. Zo is nog niet duidelijk of bloeddrukverlagers het verloop van Covid-19 erger maken of juist temperen.

Lees ook:

Bloedstolsels beschadigen longen Covid-patiënten en wellicht ook hart, nieren en hersenen

De helft van de Covid-patiënten op de intensive care ontwikkelt bloedstolsels en longembolieën. Wordt dat niet op tijd ontdekt, dan is er grote kans op overlijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden