Huisartsenpraktijken
Hoge werkdruk dwingt huisartsen tot patiëntenstop. ‘Ik werk 49 uur per week’
Het aantal huisartsen met een patiëntenstop stijgt, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Ook huisarts Irene Joziasse ervaart hoge druk.
“Mijn zoontje van tien hoorde me laatst grappen tegen iemand dat ik doordeweeks de huisarts speel. ‘Misschien moet je inderdaad spelen mama’, zei hij terug. ‘Dan ben je ten minste een keer op tijd thuis’”, vertelt huisarts Irene Joziasse. Joziasse heeft al bijna tien jaar een huisartsenpraktijk in Gorinchem. De afgelopen jaren kreeg Joziasse het steeds drukker. “In een normale week werk ik 49 uur.”
ABN Amro onderzocht de hoge werkdruk in de huisartsensector. Daaruit blijkt dat het aantal huisartsenpraktijken dat geen patiënten meer aanneemt toeneemt. Op dit moment heeft 60 procent van alle praktijken een patiëntenstop. En dat terwijl de vraag naar zorg, door onder meer vergrijzing, toeneemt. Volgens het rapport staan de kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsen onder druk. ‘Naar onze mening zal die druk op de huisartsenzorg hoog blijven’, schrijven de onderzoekers.
‘Als iemand om hulp vraagt, kan ik toch geen nee zeggen?’
De praktijk van Joziasse is sinds kort weer open voor aanmeldingen na een patiëntenstop van anderhalf jaar. Bijna dagelijks kreeg ze verzoeken van mensen die zich bij haar wilden inschrijven. “Ik heb een eed afgelegd. Als iemand ziek is en om hulp vraagt, kan ik toch geen nee zeggen?” De drukte heeft grote invloed op haar werk. “Je gaat eerder fouten maken.” Joziasse verwacht dat ze er alleen nog maar meer werk bij krijgt. Ze is een van de twee praktijken in Gorinchem zonder patiëntenstop.
De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vraagt al langere tijd aandacht voor de situatie van huisartsen. “Hoewel het aantal praktijken met een patiëntenstop constant verandert, zien we inderdaad een trend. Huisartspraktijken hebben vaker kortere of langere tijd een patiëntenstop”, zegt een woordvoerder van de LHV. “Een fulltime werkende huisarts werkt gemiddeld 59 uur per week. Die hoge druk wordt echt door de sector ervaren.” De woordvoerder zegt zich niet alleen zorgen te maken over de huisartsen zelf, maar ook over de toegang tot zorg voor patiënten.
Politiek moet een vuist maken
Volgens Joziasse heeft de toenemende werkdruk onder meer te maken met de tekorten in de zorg. “Door de lange wachtrijen in de GGZ komen mensen bij ons terecht. Ook in het ziekenhuis worden door de drukte daar patiënten naar hun huisarts gestuurd. Huisartsen zeggen liever geen nee tegen hun patiënten, je hebt een band met ze.”
Joziasse zegt geen twijfel te hebben over het aanhouden van haar praktijk. “Ik heb het mooiste vak dat er is. Ik vind het fantastisch te zorgen voor mensen in alle facetten van hun leven, van geboorte tot de dood.” Ze is alleen bezorgd over alles eromheen. “Daar moet de politiek een vuist voor maken. Anders zullen de huisartsenpraktijken zoals we die kennen verdwijnen.”
Lees ook:
Binnenkort een kwartier in plaats van 10 minuten bij de huisarts
Eindelijk hebben de huisartsen ook het zorgakkoord ondertekend. Dat betekent dat patiënten – hopelijk – meer tijd gaan krijgen wanneer ze naar de praktijk komen.