Paracetamol

Hoe veilig is paracetamol?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Geen enkel medicijn is zo wijdverspreid en laagdrempelig als paracetamol. Toch ontdekken wetenschappers zelfs over deze pijnstiller nog nieuwe effecten. Vijf vragen over een medicijn dat iedereen kent.

Marco Visser

Als er mogelijk nadelen zijn voor ongeboren kinderen, hoe zit dat dan bij jonge kinderen en zijn er groepen patiënten die moeten opletten bij het gebruik van paracetamol?

Geen pijnstiller is zo veilig als paracetamol. Ook jonge kinderen kunnen het gebruiken. Zelfs voor baby’s is er paracetamol in een zetpil. Voor oudere kinderen is er aparte paracetamol in kauwtabletten of drankjes.

Er zijn geen patiëntengroepen waarvoor paracetamol gevaarlijk is, als zij maar niet meer slikken dan de maximale dosis. Een overdosis kan leiden tot schade aan de lever.

Welke dosis is veilig?

Dosering van paracetamol gaat bij volwassenen niet op gewicht, stelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). “De bijsluiter van paracetamol geeft aan dat er één of twee tabletten van 500 mg per keer kunnen worden ingenomen, met een maximum van zes tabletten per dag.”

Apotheker Marloes Dankers stelt het absolute maximum op acht paracetamol per dag, en dat hooguit een maand lang. “Slik je langer paracetamol, dan moet je overgaan tot maximaal 5 tabletten per dag; oftewel, 2,5 gram per dag.”

Als een patiënt risico loopt op leverschade, gaat de dosering omlaag naar 2 of 1,5 gram per dag. Dat geldt voor leverpatiënten, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die meer dan vier glazen alcohol per dag drinken.

Een lagere dosis is ook aan te raden bij mensen die bepaalde andere medicatie gebruiken, voor mensen die vasten of bij wie het lichaamsgewicht onder de 50 kg is. De dosering bij kinderen hangt af van het gewicht, waarbij voor 6 tot 9-jarigen een dosis van 250 mg per keer wordt geadviseerd.

Wat zijn de verschillen tussen paracetamol en andere pijnstillers, zoals Aleve, Advil en Ibuprofen?

Er zijn grofweg drie groepen pijnstillers: paracetamol, de groep van ontstekingsremmende pijnstillers en de opioïden. Die laatste groep is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Als paracetamol niet werkt, dan is “stap twee bij de behandeling van pijn de zwaardere pijnstillers die ontstekingsremmend zijn”, zegt Dankers. Bijvoorbeeld Advil, Aleve of Ibuprofen. “Dat zijn medicijnen met meer bijwerkingen maar vooral met meer wisselwerkingen met andere medicijnen. Dat maakt dat we bij ouderen wat terughoudender zijn met dit soort pijnstillers, ook vanwege het risico op maagbloeding, een verminderde nierfunctie of vanwege andere medicatie tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.”

Voor welke soort pijn moet je welke pijnstiller gebruiken?

Voor koorts, een grieperig gevoel, spierpijn, gewrichtspijn, kiespijn en hoofdpijn is paracetamol eerste keus. De ontstekingsremmende medicijnen als Ibuprofen worden aangeraden bij menstruatiepijn en ontstekingspijnen bij artritis, jicht en Bechterew. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik ontraadt zware pijnstillers voor patiënten met maag- en darmklachten, hartklachten, nier- en leverproblemen en mensen die bloedverdunners slikken.

Wordt er weleens opnieuw gekeken naar medicijnen als paracetamol, als het gaat om bewaken van bijwerkingen of in kaart brengen van risico’s?

Het CBG antwoordt op deze vraag dat het “samen met het Europees Medicijnagentschap Ema continu de veiligheid van alle geneesmiddelen op de markt goed in de gaten houdt, dus ook voor paracetamol. Voor elk medicijn wordt alle nieuwe informatie beoordeeld. Nieuwe inzichten over bijwerkingen en risico’s van een medicijn kan gevolgen hebben voor aanpassing van de productinformatie en bijsluiter.”

Lees ook:

Artsen waarschuwen voor risico’s van paracetamol bij zwangerschap

Paracetamol kan schade toebrengen aan het ongeboren kind, schrijven artsen. Deskundigen onderschrijven hun oproep om voorzichtig te zijn, maar achten een verband nog geenszins bewezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden