Vergelijkend warenonderzoek

Hoe presteert het Janssen-vaccin ten opzichte van AstraZeneca, Pfizer en Moderna?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu ook het vaccin van het Leidse Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson, is goedgekeurd, zijn er vier vaccins op de Europese markt. De overeenkomsten en verschillen op zeven punten.

I. De werkzaamheid

De werkzaamheid – het tegengaan van besmettingen – is bij...

... Pfizer 95 procent;
... Moderna 94,5 procent;
... AstraZeneca 60 procent;
... en bij Johnson & Johnson 67 procent.

II. De bescherming tegen ernstige covid

Alle vaccins beschermen goed tegen ernstige gevallen van Covid-19. Geen enkele deelnemer is na inenting opgenomen in het ziekenhuis.

III. De bescherming tegen virusmutaties

Tegen de Britse variant van Sars-CoV-2 werken de vaccins bijna net zo goed als tegen de klassieke variant. De zorgen bestaan rondom de Zuid-Afrikaanse variant. Alleen Johnson & Johnson heeft cijfers over proeven met de Zuid-Afrikaanse virusmutatie. Het ‘Leidse’ vaccin beschermt voor 57 procent tegen een besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant.

Ook de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca werken minder goed tegen besmetting door de Zuid-Afrikaanse variant. Wel blijven alle vaccins effectief tegen ernstige covid door de virusvarianten.

IV. De techniek

Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins waarbij een deel van de genetische code van het coronavirus wordt verpakt in vetbolletjes die in het lichaam worden gespoten. De genetische code zet het lichaam aan tot de productie van een eiwit dat voorkomt in het coronavaccin. Vervolgens slaat het immuunsysteem hier op aan.

AstraZeneca is een zogeheten vectorvaccin. Deze techniek werkt zoals de mRNA-vaccins, alleen is hier de genetische code niet verpakt in een vetbolletje maar in een kreupel gemaakt en dus onschuldig verkoudheidsvirus. Ook Johnson & Johnson is een vectorvaccin. (Lees hier over de verschillende type vaccins die worden ontwikkeld.)

V. De testpopulaties

Pfizer/BioNtech is door 43.000 deelnemers getest in Argentinië, Brazilië, Duitsland, Turkije, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

Moderna is door 28.000 deelnemers getest in de Verenigde Staten.

AstraZeneca is door 24.000 deelnemers getest in Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Ook is getest in Zuid-Afrika, maar binnen deze onderzoeksgroep kwam te weinig covid voor om daar conclusies aan te verbinden.

Johnson & Johnson is door 44.000 deelnemers getest in Brazilië, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.

VI. Aantal inentingen (in kwartaal twee – in totaal)

Pfizer: 7,8 miljoen – 19,8 miljoen

Moderna: 1,4 miljoen – 14,2 miljoen

AstraZeneca: 4 miljoen – 11,7 miljoen

Johnson & Johnson: 3 miljoen – 11,3 miljoen

Omdat het vaccin van Johnson & Johnson uit één dosis bestaat en de andere vaccins uit twee, krijgen de meeste Nederlanders een prik van deze farmaceut.

Vergelijken is lastig

Het is lastig om een ranglijst te maken van beste vaccins. Pfizer heeft een hoge bescherming tegen besmetting, maar heeft als nadeel de lage temperatuur waarop het bewaard moet worden. Vaccins werken beter naarmate de tijd verstrijkt. In het ene onderzoek meten farmaceuten na 14 dagen de immuunrespons, in het andere na 28 dagen.

Welke vaccin op nummer één staat, mag dan lastig zijn om te zeggen; de hekkensluiter dient zich wel aan. AstraZeneca heeft na alle leveringsproblemen, het eerdere stopzetten van vaccinaties in Zuid-Afrika en nu de zaak in Denemarken de meeste tegenwind.

Lees ook:

Johnson & Johnson-vaccin hield Nederlands stempel: ‘In alle fases speelden Nederlanders een hoofdrol’

Het vaccin van Johnson & Johnson dat naar verwachting donderdag wordt goedgekeurd, is een Nederlandse vinding. Hoe is het in Amerikaanse handen beland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden