null Beeld
Beeld

Het ConsultMondkapjes

Hoe desinfecteer je een herbruikbaar mondkapje?

Sinds 1 juni mogen we alleen het openbaar vervoer nog in als we ons gezicht afschermen met een mondkapje. Een herbruikbare van stof voldoet prima, aldus de premier. Maar na gebruik moet je zo’n kapje wel desinfecteren. Hoe doe je dat op een verantwoorde manier?

Robin Goudsmit

De meest geschikte methode voor het desinfecteren van een mondkapje is wassen op 60 graden, zeggen experts. Het coronavirus overleeft zo’n heet bad niet: de hitte sloopt de beschermende eiwithuls en het erfelijk materiaal van de ziekmaker. Maar, schrijven sommige lezers, wassen op 60 graden is niet heel milieuvriendelijk. Daar is immers veel water en stroom voor nodig. Kan het niet anders?

De Trouw-lezers blijken zelf al erg creatief. Als alternatief wordt invriezen genoemd. Na zo’n nachtje in het ijs piept dat coronavirus wel anders, denkt men.

Maar, zegt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wage­ningen Universiteit, invriezen heeft niet veel zin. “Dat werkt alleen als je hogere levensvormen onschadelijk wilt maken, zoals parasieten.” Een virus ‘leeft’ niet echt en kan die lage temperaturen wel hebben, zegt Zwietering. “Niet dat het helemaal niet werkt. Ongeveer een kwart tot een derde van de virusdeeltjes zal misschien wel inactief worden, maar dat is zeker niet genoeg. Het gros van de deeltjes blijft gewoon actief.”

In een badje van alcohol

Een andere lezer desinfecteert zijn mondkapje met alcohol. Dat kan in principe, zegt Zwietering, maar dan moet je wel grondig zijn. “Je hebt een bad van minstens 70 procent ethanol nodig. Even afnemen met een doekje werkt niet.” Het virus, legt hij uit, verspreidt zich via druppels en die dringen door tot diep in de stof van het kapje. Wil je ethanol gebruiken, dan moet je het kapje goed doordrenken.

Zwietering is niet erg enthousiast over deze methode. “Je moet dan wel erg veel ethanol in huis hebben. En boven zo’n badje met ethanoldampen hangen is ook niet erg prettig.”

Wil je een alternatief voor wassen in de wasmachine, doe je mondkapje dan in een handwasje van goed heet kraanwater met zeep, adviseert de hoogleraar. “Het hete water verspreidt zich gemakkelijk door het hele mondkapje. En met een handwas gebruik je minder water en stroom, terwijl het net zo effectief is.”

Je hebt geen thermometer nodig om te controleren of het water heet genoeg is, zegt hij. Als het water zo warm is dat je er niet met je vingers in kunt, is het heet genoeg om het virus onschadelijk te maken. “Kokend water kan ook, zelfs zonder zeep, maar dan ligt te sterke krimp van de stof op de loer.”

Ook is het van belang dat je mondkapje wat langer in het water weekt. “Wat werkt aan wassen op 60 graden is de combinatie temperatuur én tijd. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de desinfectie plaatsvindt. Bij 70 graden heb je het over seconden, maar zulk heet water komt niet uit de kraan. Haal bij een handwas van ongeveer 60 graden je kapje dus niet meteen uit het water, maar laat het echt een paar minuten staan.”

En daarna: buiten aan de waslijn

En daarna? De droger is een lekker hete, virusonvriendelijke omgeving, maar ook die verbruikt veel stroom. “Nu met het mooie weer kun je je kapje in de zon laten drogen”, zegt Zwietering. “Het virus kan ook niet zo goed tegen uv-licht.”

Mocht ­corona je handwasje hebben overleefd – en die kans is volgens Zwietering niet heel groot – dan kan de zon de genadeklap uitdelen.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Heb je last van hooikoorts of is het toch corona?

Nu de lente volop in gang is, komt bij velen een jaarlijks kwaaltje terug: hooikoorts. Maar hoe weet je of je hooikoorts hebt, of corona?

Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown?

Frustratie, angst, bezorgdheid om de toekomst: het zijn gevoelens waarmee niet alleen jijzelf, maar misschien ook je naasten worstelen sinds corona. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet aansteekt met negatieve emoties?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden