Langer thuis wonen

Het aantal mensen dat intensieve thuiszorg ontvangt, is flink gegroeid

Het aantal ouderen, gehandicapten en chronisch zieken dat thuis intensieve verzorging krijgt, is sinds 2015 met 23 procent toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het gebruik van de Wet langdurige zorg (Wlz), die in 2015 werd dingevoerd. In dat jaar kwam ook het beleid op gang dat Nederlanders moest bewegen om langer thuis te blijven wonen en om minder snel te verhuizen naar een zorginstelling. 

Het effect daarvan is terug te zien in de cijfers. Het aantal Nederlanders in verpleeghuizen en andere zorginstellingen daalde namelijk, al was het licht. Toch is het aantal Nederlanders dat in zorginstellingen woont nog altijd veel groter dan het aantal mensen dat thuis langdurige zorg ontvangt: 198.000 tegenover 80.000.

Het zijn vooral de mensen met een verstandelijke handicap en ouderen met een vorm van dementie, die verantwoordelijk zijn voor de stijging. Doordat hun aantal toenam, steeg ook het totale aantal Nederlanders in de Wlz, te weten met 5 procent in vergelijking tot 2015. 

Het kabinet wil dat alleen nog de zwaarste categorie patiënten in zorginstellingen worden opgenomen. Ook dat streven is terug te zien in de cijfers. In 2015 viel 90 procent van de bewoners van instellingen binnen de zwaarste categorie, vorig jaar was dat gestegen naar 98 procent.

Lees ook:

‘Mantelzorgers kunnen het niet alleen, er moeten bejaardentehuizen 2.0 komen’

Hoe lossen we het sterk stijgende tekort aan mantelzorgers op? Overbelasting van mensen die voor een naaste zorgen, is een groeiend probleem. In de toekomst zal dit nog veel erger worden, blijkt uit een vooruitblik naar 2040. 

Ondermaatse zorg in verpleeghuizen wordt aangepakt

Een pakket nieuwe regels moet de zorg in verpleeg­huizen verbeteren. Zo krijgt een groep patiënten op drukke momenten definitief minimaal twee medewerkers en moet er bij incidenten binnen een half uur een verpleegkundige aanwezig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden