Beeld Trouw

Het Consult Griepprik

Heeft de griepprik zo laat in het seizoen nog wel zin?

De griep is er nog niet. De griepprik wel, al moeten sommigen wat langer wachten op het vaccin. Maar heeft die nog zin, als het seizoen al in volle gang is? 

Pas op 19 november moeten twee lezers naar de huisarts om hun griepprik te halen. Wel erg laat, vinden zij. Voorgaande jaren konden zij eerder terecht. Heeft het nog wel zin, zo’n prik als het griepseizoen al in volle gang is, willen zij weten. En vanwaar die vertraging?

Om met de eerste vraag te beginnen, een prik op 19 november heeft zeker zin. Het griepseizoen is dan namelijk nog helemaal niet in volle gang. Meestal is de griep van eind december tot februari op haar hoogtepunt.

Op dit moment laat het virus zich nog nauwelijks zien in Nederland. Zo’n 6 miljoen Nederlanders boven de 60 jaar of met een medische indicatie kunnen deze en volgende maand naar de huisarts om de prik te halen. Volgens woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM hoeven zij zich geen zorgen te maken of er wel voldoende vaccins zijn. Ja, er is wel enige vertraging, zegt hij, maar dat heeft niets te maken met een tekort. De vertraging komt volgens hem omdat een van de fabrikanten wat problemen heeft met de levering. “Dat wisten we van de zomer al”, zegt Wychgel. “Daarom hebben we tegen de huisartsen gezegd: bestel zo dicht mogelijk op het prikmoment. Dan kan je de voorraden op een goede manier verdelen. Dat kan dus betekenen dat sommige patiënten iets later gevaccineerd worden dan ze gewend zijn. We verwachten dat begin november 80 procent van de vaccins binnen is en half november 90 procent.”

Het vaccin begint na een tot twee weken te werken. Als half december iedereen die dat wil zijn vaccinatie heeft, is dat nog op tijd voor het griepseizoen, zegt Wychgel. 

Van griep, of influenza, kan je een paar dagen goed beroerd zijn. Toch is het een relatief onschuldige ziekte. Behalve voor mensen die kwetsbaar zijn door hun leeftijd of zwakke gezondheid. Bijvoorbeeld omdat zij problemen hebben met hart- en bloedvaten, of last hebben van aandoeningen aan de longen, luchtwegen of nieren. Zij kunnen door het griepvirus ernstig ziek worden en zich na de besmetting blijvend minder fit voelen. In het ergste geval kan influenza zelfs leiden tot de dood.

Beeld Ilse van Kraaij

Traditioneel zijn er altijd vragen over de effectiviteit van het vaccin. Vorig jaar beschermde de griepprik tegen drie verschillende typen griep. Helaas was er een tijdens de vorige epidemie een grieptype actief dat niet in het vaccin zat. Die kans is dit jaar kleiner omdat het vaccin voor het eerst beschermt tegen vier soorten griep. Bescherming betekent niet dat iemand immuun is. Wel is de kans op griep kleiner. 40 procent, zo schat het RIVM. En wie ondanks de prik toch griep krijgt, zal er minder ziek van zijn en sneller herstellen.

Een hardnekkig misverstand is dat mensen van het vaccin griep kunnen krijgen. Dat is onmogelijk. Het vaccin bevat namelijk geen levende virussen, maar dode stukjes van het griepvirus. Deze dode stukjes zijn genoeg om een afweerreactie in gang te zetten waardoor het lichaam zichzelf beschermt tegen aanvallen van levende virussen.

Tot enig ongemak kan de vaccinatie wel leiden. Van de prik zelf voelen de meeste mensen niets. Wel kan de plek op de bovenarm na afloop wat gevoelig zijn. Slapen op de bovenarm kan ook vervelend aanvoelen. Het bijwerkingencentrum Lareb meldt dat sommigen zich “enkele dagen na de griepprik niet lekker voelen. Ook klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en spierpijn komen voor.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Alle medewerkers in het ziekenhuis een griepprik, gaat dat lukken?

Alle medewerkers in ziekenhuizen moeten een griepprik halen, vindt de brancheorganisatie voor ziekenhuizen. Of dat gaat lukken

Bij een nieuwe griepgolf worden ouderen sneller naar verpleeghuis gestuurd

Ziekenhuizen gaan grieppatiënten sneller doorverwijzen naar verpleeg- en verzorgingshuizen om zo te voorkomen dat afdelingen opnieuw verstopt raken door een grote toeloop van zieke ouderen. Bij de griepepidemie die eerder dit jaar huishield, puilden de spoedeisende hulpposten van ziekenhuizen uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden