Consult

Heb je last van hooikoorts of is het toch corona?

Nu de lente volop in gang is, komt bij velen een jaarlijks kwaaltje terug: hooikoorts. Maar hoe weet je of je hooikoorts hebt, of corona?

Hooikoortsklachten zijn altijd vervelend, maar dit jaar is een snotneus extra ongemakkelijk. Sinds de intrede van het coronavirus maakt een flink ‘hatsjoe’ je direct verdacht in de supermarktrij. En met een flinke hoestbui maak je in het ov ook geen vrienden. Een Trouw-lezer, die al weken niesend haar videogesprekken doorkomt, vraagt zich daarom af: hoe weet of je hooikoorts hebt, of corona? Word je bij hooikoortsklachten geacht om je voor de zekerheid te testen bij de GGD? En zo niet, hoe onderscheid je het virus dan van het jaarlijks terugkomende kwaaltje?

Begrijpelijke vragen, volgens Sabine Bantjes, arts maatschappij en gezondheid infectieziektebestrijding bij het RIVM. “Ik heb zelf ook hooikoorts en weet hoe vervelend dat is. Sommige coronaklachten lijken op die van hooikoorts: in beide gevallen kun je last hebben van keelpijn.”

De boosdoeners van de hooikoortsklachten zijn pollen van grassen en bomen. Die verspreiden zich door de lucht en veroorzaken bij ongeveer een op de vijf Nederlanders een allergische reactie. Helaas is dat momenteel nog een tikje erger dan normaal, want door het warme en zonnige weer hebben de pollen vrij spel. 

Hoe weet je of je klachten door hooikoorts of corona komen? Volgens Bantjes zijn de symptomen van beide problemen wel degelijk anders. “Waar je bij corona keelpijn kunt hebben, gaat het bij hooikoorts meer om een kriebelende keel. En bij hooikoorts heb je vaak kriebelende ogen en niesbuien. Dat is niet typisch voor corona.” Het grootste verschil, volgens de arts? “Hoewel de naam anders suggereert, hoort koorts écht niet bij hooikoorts”, legt Bantjes uit. “Dus in dat geval moet je opletten.”

Voor mensen met klachten heeft de arts een tip: neem medicatie in tegen hooikoorts. “Als het innemen verlichting geeft, is de kans klein dat het om coronaklachten gaat”, legt ze uit. En ga na of je de klachten herkent. “De symptomen van hooikoorts zijn jaarlijks grotendeels hetzelfde”, vertelt Bantjes. “Vraag je dus af: komen deze klachten me bekend voor? Hoe was dat vorig jaar?”

Laat je testen

Wie twijfelt, hoeft volgens Bantjes niet direct thuis te blijven, maar alertheid is geboden. “Op dit moment is Nederland qua coronabesmettingen goed bezig”, vertelt ze. “Er zijn relatief weinig mensen met corona.” Maar, benadrukt ze, verdwenen is corona nog lang niet. “Dus neem je klachten serieus, als je ze niet herkent. Blijf thuis, zeker als je contact hebt gehad met iemand die besmet is met corona.” Ook verwijst Bantjes naar de GGD, waar vanaf juni iedereen zich kan laten testen.

Als je in de supermarkt wordt overvallen door een flinke niesbui, neem dan de hygièneregels in acht. “Nies in je elleboog of in een tissue, die je daarna weggooit. En was je handen regelmatig met water en zeep. Dat adviseren we overigens aan iedereen, niet alleen als je hooikoorts hebt.” Een mondkapje adviseert het instituut niet. “Dat geldt nu alleen in het OV.”

Word je alsnog gek aangekeken door mede-supermarktgangers? Wees dan duidelijk, lacht Bantjes. “Zeg gewoon: sorry, ik heb hooikoorts”, lacht ze. “Het is het seizoen nu, dus dat is helemaal niet vreemd.” En, altijd belangrijk: “Houd afstand als je moet niesen. Het is nooit prettig om vol in iemands gezicht te niesen, of je nu hooikoorts hebt, of corona.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Desinfecteren met alcohol, hoe doe je dat goed?

Alcohol is een geliefd desinfecteermiddel. Maar hoelang moet je handen of oppervlakten inwrijven om het coronavirus buitenspel te zetten?

Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown?

Frustratie, angst, bezorgdheid om de toekomst: het zijn gevoelens waarmee niet alleen jijzelf, maar misschien ook je naasten worstelen sinds corona. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet aansteekt met negatieve emoties? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden