Cijfers CBS

Grote zorgsectoren staan er beter voor dan een jaar terug

null Beeld ANP / Robin Utrecht
Beeld ANP / Robin Utrecht

Temidden van alle onrust over de groeiende zorguitgaven is er een lichtpuntje: financieel deden de grote spelers in de zorg het in 2021 een stuk beter dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie Trouw

Het CBS berekent jaarlijks het resultaat (de opbrengsten minus de lasten) van de vier grootste zorgsectoren. Dat was in 2021 12 procent groter dan het jaar ervoor. Vooral de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg deden het financieel goed. In de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen daalde het resultaat juist ten opzichte van 2020.

Het betekent bepaald niet dat zorginstellingen nu op een berg geld zitten. In het resultaat worden ook incidentele meevallers opgenomen. De geestelijke gezondheidszorg boekte bijvoorbeeld een verdubbeling van het resultaat, maar dat is deels toe te schrijven aan de verkoop van vastgoed. Ook gaat het lang niet alle instellingen financieel goed. In deze vier sectoren bijeen was 17 procent van de instellingen vorig jaar verliesgevend.

Aan de kostenkant namen vooral de uitgaven aan uitzendkrachten en zzp’ers fors toe. De grote zorgsectoren waren samen ruim 8 procent meer kwijt aan ‘ingehuurd personeel’. Dat heeft alles te maken met personeelstekorten, maar het zet op termijn de betaalbaarheid van de zorg sterk onder druk.

Lees ook:

Ziekenhuizen staan voor een dilemma: diep in het rood of personeel afstoten

De ziekenhuizen staan voor de keuze om ofwel 700 miljoen euro verlies te nemen, of personeel te verliezen waardoor de schaarste aan medewerkers verder oploopt.

Zorgkosten stijgen de komende jaren explosief door tekort aan personeel, en dat zet de kwaliteit onder druk

De kosten van de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg lopen sterk op, en dat heeft alles te maken met de inhuur van extern personeel.

Opinie: Door verkeerd te investeren lopen de zorgkosten op en gaat de gezondheid achteruit. Zet in op preventie

De zorgkosten kunnen omlaag door in te zetten op gezondheid in plaats van op ziekte, bepleiten David Baden, Karine van ’t Land, Amrish Baidjoe en Ashis Brahma.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden