Vaccinatie

Gezondheidsraad: Risico’s omikron ook bij kinderen kleiner, maar vaccin-advies blijft staan

Een kind krijgt in december een vaccinatie in Gouda. Jonge kinderen met bijvoorbeeld down of een aangeboren hartafwijking konden daarvoor al terecht, andere kinderen worden nu uitgenodigd. Beeld ANP
Een kind krijgt in december een vaccinatie in Gouda. Jonge kinderen met bijvoorbeeld down of een aangeboren hartafwijking konden daarvoor al terecht, andere kinderen worden nu uitgenodigd.Beeld ANP

Met de omikronvariant lopen kinderen van vijf tot en met elf minder risico dan bij delta, zo meldt de Gezondheidsraad. Maar het advies om het vaccin aan die groep beschikbaar te stellen, blijft overeind.

Marten van de Wier

De gezondheidsrisico’s van covid bij kinderen zijn in Nederland de afgelopen maand gedaald. Dat komt onder andere door de omikronvariant. Dat blijkt uit een nieuw advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van vijf- tot en met elfjarigen. De raad komt met een actualisatie van zijn eerdere advies van 10 december, vanwege de opmars van de omikron-variant.

Het advies is relevant, omdat veel ouders sinds dinsdag voor de keuze staan hun kind al dan niet te laten vaccineren. De Gezondheidsraad komt met nieuwe informatie die ze kunnen meewegen.

Ten tijde van de deltavariant kwamen op elke 100.000 positief geteste kinderen acht in het ziekenhuis terecht. Bij omikron is die kans flink lager, denkt de raad. Bij volwassen is de kans op ziekenhuisopname 40 tot 70 procent lager, en op basis van de eerste gegevens bij kinderen is de afname daar vergelijkbaar.

Risico op ontsteking MIS-C even groot bij omikron

Op één punt is het gevaar van de omikronvariant waarschijnlijk niet lager. Dan gaat het om MIS-C, een ontstekingsreactie die soms optreedt zo’n drie tot zes weken na een covid-infectie. Zonder ingrijpen kan die dodelijk zijn. MIS-C treedt ook na milde infecties op, en doet dat daarom waarschijnlijk ook net zo vaak na een omikronbesmetting.

De kans op MIS-C is bij kinderen groter dan de kans op ernstige covid: de Gezondheidsraad gaat uit van 1 op de 4000 geïnfecteerde kinderen.

De raad ging er in december vanuit dat de helft van de kinderen al een covid-infectie heeft gehad. Zonder vaccinatie zouden van die andere helft nog 150 kinderen MIS-C krijgen, zo schatte de raad.

Maar inmiddels is al twee derde van de kinderen besmet geweest. Daardoor kan vaccinatie van de vijf- tot en met elfjarigen nu landelijk nog maar honderd gevallen van MIS-C voorkomen.

Wie al covid heeft doorgemaakt, is beschermd

Kinderen die al een covid-infectie hebben doorgemaakt – ook met een eerdere variant – zijn beschermd tegen MIS-C. Zij hoeven zich dus niet om die reden te laten vaccineren. De raad kan zich voorstellen dat hun ouders hen wellicht toch willen laten prikken om kwetsbare mensen in hun omgeving te beschermen.

Ook dat werkt bij omikron wel minder goed dan bij delta. Bij Pfizer, het vaccin dat de kinderen krijgen, is de bescherming tegen omikron die gepaard gaat met symptomen onder volwassenen direct na de tweede prik zo’n 60 tot 70 procent. Die bescherming daalt tot 10 procent twintig weken na de tweede prik. Vandaar dat volwassen nu een booster krijgen. De bescherming tegen ziekenhuisopname blijft wel hoog: 80 tot 90 procent.

Hoe die percentages bij kinderen uitvallen is niet bekend, maar de Gezondheidsraad gaat ervan uit dat ook bij kinderen het vaccin minder goed beschermt tegen infectie met omikron dan met delta, maar wel goed tegen ziekenhuisopname.

Daar staat tegenover dat het vaccin soms leidt tot myocarditis, een ontsteking van de hartspier. Die bijwerking komt na vaccinatie voor bij vier op de miljoen jongens en twee op de miljoen meisjes. Dit was al bekend.

De Gezondheidsraad blijft bij zijn advies het vaccin aan kinderen beschikbaar te stellen. Volgens de raad zijn de vaccins veilig genoeg en voorkomen ze ook bij omikron de gevolgen van ernstige covid en MIS-C.

NB: In een eerdere versie dan dit artikel stond dat MIS-C kan optreden drie tot zes maanden na een covidinfectie. Dat moet drie tot zes weken zijn, en is aangepast.

Lees ook:

Boosteren of niet? Welke vragen leven bij de twijfelaars?

Bijna de helft van de volwassenen heeft een booster gehad of een afspraak gepland. Welke vragen leven bij de twijfelaars?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden