SITE Artikel Nieuws Typografie illustratie

Schaarste

Geneesmiddel voor ernstige hersenontsteking wordt ineens niet meer gemaakt

SITE Artikel Nieuws Typografie illustratieBeeld Anita Huisman

Patiënten met een ernstige ontsteking van de hersenen en het hersenvlies, veroorzaakt door een schimmel, kunnen langere tijd niet het beste middel daartegen krijgen. De enige fabrikant ervan heeft om onduidelijke reden de productie van het medicijn flucytocine (merknaam Ancotil) gestaakt, meldt de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

Redactie/ANP

Voorzitter Mark de Boer, die ook internist-infectioloog is in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), schat dat in Nederland tientallen patiënten per jaar het middel krijgen voorgeschreven. Flucytocine wordt toegepast bij patiënten die door een infectie met de schimmel Cryptococcen worden getroffen door meningo-encephalitis. Die hersenaandoening komt vooral voor bij patiënten met een al ernstig verzwakt immuunsysteem, vertelt De Boer.

Er zijn wel alternatieve behandelingen mogelijk. “Maar dan geef ik de patiënt niet de beste behandeling. Als je topzorg wilt leveren, en dat wil je, dan is een tweedekeusmiddel niet optimaal”, zegt de arts. Hij zegt dat de stilgevallen productie van het middel niet op zichzelf staat. “Het past in een trend van essentiële geneesmiddelen die voor langere tijd niet leverbaar zijn, of waarvan de productie helemaal stopt.” Vaak gaat het dan om zeer specifieke middelen, zoals bepaalde antibiotica. Daarvoor is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, zegt De Boer. Soms zijn er economische motieven, bijvoorbeeld als een middel niet winstgevend is. Ook problemen in het productieproces of met de kwaliteit van grondstoffen spelen geregeld een rol.

Het ligt voor de hand om internationale afspraken te maken

De Boer heeft de indruk dat het probleem in beeld is bij de overheid. Hij pleit daarnaast voor aandacht op Europees niveau. “Wil je een bepaalde basis van middelen garanderen, dan lijkt het voor de hand liggend om daar internationaal afspraken over te maken.” De Europese Unie zou bijvoorbeeld kunnen besluiten de productie van bepaalde antibiotica of antischimmelmedicatie naar de EU te halen, of om grotere voorraden aan te houden. “Dan kun je tijdelijke tekorten opvangen.”

Intussen onderzoeken Nederlandse ziekenhuisapothekers of ze zelf flucytocine kunnen bereiden. De SWAB, die veel deskundigheid op het gebied van antibiotica en aanverwante middelen heeft, waarschuwt dat wereldwijd tekorten zullen ontstaan.

Fabrikant Mylan, onderdeel van het grotere farmaceutische bedrijf Viatris, kon woensdag niet direct een toelichting geven op het staken van de productie.

Lees ook:

Het nieuwe coronavirus treft ook de medicijnproductie

Door de coronapandemie maakt de wereld zich zorgen over medicijnen. Het in eerste instantie hard getroffen China is namelijk veruit de grootste leverancier van grondstoffen voor geneesmiddelen. Zonder de Chinese fabrieken geen paracetamol, cholesterolverlagers of antibiotica.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden