Hoenderloo Groep

FNV dreigt met staking om sluiting jeugdzorginstelling

Vakbond FNV Zorg & Welzijn dreigt zorginstelling Pluryn met werkonderbrekingen en stakingen wegens de aanstaande sluiting van dochterorganisatie De Hoenderloo Groep, een jeugdzorginstelling. 

De vakbond eist uitstel van de sluiting en wil dat Pluryn financiële steun vraagt aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Er geldt een ultimatum tot 6 januari.

De vakbond vreest dat tweehonderd kwetsbare kinderen door de sluiting van de instelling voor open en gesloten jeugdzorg nergens terecht kunnen. Pluryn maakte begin deze maand bekend dat de sluiting "onvermijdelijk" is vanwege een tekort van 4 miljoen euro op de begroting, achterblijvende kwaliteit van zorg op de locaties en een nieuwe werkwijze.

Wanneer de eisen van de vakbond niet voor 6 januari worden ingewilligd, gaat de vakbond met de medewerkers over tot acties. "Werkonderbrekingen en stakingen voor korte of lange duur worden niet uitgesloten", aldus de bond.

Volgens FNV weigert het bestuur van Pluryn meer openheid te geven over de financiële resultaten van De Hoenderloo Groep aan medewerkers en de bond. FNV zegt dat medewerkers denken dat andere motieven spelen bij het bestuur. "Zo verdenken veel medewerkers hun bestuur ervan dat het hen vooral te doen is om verkoop van het vastgoed waar De Hoenderloo Groep is gevestigd. Een doorstart of redding vanuit het Rijk zou betekenen dat het pand in de Gelderse bossen niet in de verkoop kan", aldus bestuurder Jan Verhoeven.
Bij de Hoenderloo Groep, onderdeel van Pluryn, werken vierhonderd mensen. Zij bieden specialistische jeugdzorg en scholing aan tweehonderd jongeren in het Gelderse Hoenderloo en Deelen.

Lees ook:

‘Sluiting van De Hoenderloo Groep dupeert ruim tweehonderd kinderen’

Een grote jeugdzorginstelling op de Veluwe gaat dicht. Wat betekent dit voor de tweehonderd kinderen die er wonen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden