Euthanasie

Expertisecentrum verwacht verdubbeling van aantal euthanasiegevallen

Een jonge vrouw tekent een wilsverklaring. Beeld ANP
Een jonge vrouw tekent een wilsverklaring.Beeld ANP

Het aantal keer dat artsen in Nederland euthanasie verlenen, zal de komende acht jaar verdubbelen. Die voorspelling doet Steven Pleiter in een interview met Trouw, bij zijn vertrek als bestuurder van Expertisecentrum Euthanasie, de voormalige Levenseindekliniek.

Marten van de Wier

Vorig jaar waren er landelijk bijna 6400 gevallen van euthanasie, waarvan bijna 900 keer door artsen van het Expertisecentrum Euthanasie. Negen jaar geleden, voor de Levenseindekliniek begon, werd maar 3700 keer euthanasie verleend. Pleiter spreekt van een maatschappelijke ontwikkeling, waarin het Expertisecentrum Euthanasie hooguit een rol heeft gespeeld.

“De naoorlogse generatie, de ouderen van nu, hebben een vrije opvoeding gehad en hebben nadrukkelijke ideeën over hun levenseinde”, zegt Pleiter. Hij verwacht daarom verdere groei. “In de landelijke cijfers verwacht ik de komende acht jaar wel weer een verdubbeling, gezien het toenemende aantal ouderen.”

Hellend vlak

Bij de stijging van het aantal gevallen van euthanasie in de psychiatrie, bij dementie en bij een stapeling van ouderdomsklachten heeft het Expertisecentrum Euthanasie wel een doorslaggevende rol gespeeld, stelt Pleiter. “Wij hebben wel laten zien dat bij een aantal aandoeningen toch euthanasie mogelijk is – terwijl we in 2012 dachten: ‘dat zou complex kunnen zijn’.”

Zo steeg het aantal mensen dat euthanasie kreeg bij (beginnende of gevorderde) dementie in acht jaar van 42 naar 162. Het expertisecentrum behandelde vorig jaar 96 van die casussen. Het aantal keren dat euthanasie werd verleend aan psychiatrisch patiënten steeg van 14 naar 68, waarvan 62 bij het expertisecentrum van Pleiter.

Het expertisecentrum heeft zich gespecialiseerd in euthanasieverzoeken waarbij het ingewikkeld is om te beoordelen of iemand ondraaglijk of uitzichtloos lijdt, en vrijwillig en weloverwogen tot zijn verzoek komt, zoals de euthanasiewet vereist. Bij critici van een liberalere euthanasiepraktijk ligt juist euthanasie bij deze patiënten gevoelig. Zij waarschuwen voor een hellend vlak.

Lees ook:

‘De euthanasiewet groeit mee met de samenleving’

Een Levenseindekliniek: het idee werd in 2011 door tegen­standers verafschuwd. Zou wie er binnenstapte meteen een spuitje krijgen?

Ggz-patiënten die euthanasie willen, zijn opvallend vaak vrouw

Psychiatrisch patiënten die euthanasie willen, zijn opvallend vaak laagopgeleid en vaker vrouw dan man.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden