Coronagolf

EU: geen gezamenlijke inreisbeperkingen China, wel nieuw advies

Een medewerker van de GGD deelt op Schiphol gratis coronazelftesten uit onder reizigers uit China.  Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Een medewerker van de GGD deelt op Schiphol gratis coronazelftesten uit onder reizigers uit China.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Europese Unie heeft een nieuw advies opgesteld met betrekking tot coronamaatregelen voor reizigers uit China.

ANP

Coronatesten voor vertrek van China naar de EU worden sterk aangemoedigd. Er wordt ook geadviseerd tot het dragen van mondkapjes op vluchten, steekproefsgewijze testen na aankomst en onderzoek naar afvalwater van vluchten uit China.

De 27 lidstaten gaan dus niet over op de invoering van gezamenlijke inreisbeperkingen. EU-functionarissen zijn dinsdag en woensdag bijeengekomen om te praten over een gezamenlijke aanpak, nadat een klein aantal lidstaten zelf eerder tot maatregelen was overgegaan.

Geen nieuwe coronavariant bekend

Onder meer Frankrijk pleitte voor EU-brede maatregelen, omdat de testverplichting die onder meer Parijs heeft ingevoerd via een ander land kan worden omzeild.

Steeds meer landen voeren inreisbeperkingen in voor reizigers uit China, waar mensen massaal besmet raken met het coronavirus. Ze maken zich zorgen over het eventueel ontstaan van een nieuwe coronavariant, maar tot zover bekend gaan er in China geen virusvarianten rond die niet elders in de wereld voorkomen. De milde omikronvariant domineert momenteel in het Aziatische land.

Lees ook:

Plots meldt de Chinese propaganda dat het virus niet zo gevaarlijk is

Nu Peking het zerocovidbeleid loslaat, mogen media ineens berichten dat de omikronvariant minder gevaarlijk is dan vorige varianten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden