Vaccinatie

Ema scherpt advies aan: tweede prik coronavaccin Pfizer na 3 weken

null Beeld ANP
Beeld ANP
Redactie Trouw

Het Europees geneesmiddelenbureau (Ema) heeft een strenger standpunt ingenomen over de tijd die mag verstrijken tussen de eerste en tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. In de bijgewerkte versie van de bijsluiter wordt nu expliciet aangeraden de tweede dosis na drie weken toe te dienen. Nederland en diverse andere landen hebben onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot zes weken.

In de eerdere versie stond dat “ten minste 21 dagen” moeten zitten tussen de twee injecties die nodig zijn voor een adequate bescherming tegen Covid-19. Nu staat er heel duidelijk “drie weken”. Ook de fabrikant zelf raadt een interval van drie weken aan.

Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen in dezelfde tijd meer mensen een eerste keer worden ingeënt. In Nederland stelden het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad in een gezamenlijk advies dat zij zich “kunnen voorstellen dat het uitstellen van de tweede vaccinatie met maximaal drie weken voordeel kan opleveren”.

Het oprekken van de termijn tot zes weken zou volgens voorstanders verantwoord zijn, omdat deelnemers van het klinisch onderzoek hun tweede dosis 19 tot 42 dagen na de eerste kregen. Daar plaatst Ema nu een belangrijke kanttekening bij: 93,1 procent van de proefpersonen kreeg de tweede prik 19 tot 23 dagen na de eerste. Slechts een kleine minderheid kreeg de prik later.

Lees ook:

Pfizer raadt het af, maar Nederland stelt toch de tweede coronaprik uit. Werkt het vaccin dan nog wel?

Niet na drie weken, maar na zes weken volgt de tweede dosis van het vaccin tegen corona, terwijl fabrikant Pfizer dat afraadt. Waarom het kabinet op advies van de Gezondheidsraad en OMT toch kiest voor een tussenperiode die twee keer zo lang is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden