Coronavaccins

Een prik van Pfizer en Moderna biedt al goede bescherming

Het Janssen-vaccin Beeld AFP
Het Janssen-vaccinBeeld AFP
Gijs Moes

Een enkele prik van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna vermindert de kans op besmetting met het coronavirus al met 80 procent. De tweede inenting verhoogt de bescherming naar 90 procent. Dat concludeert de Amerikaanse versie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben het effect van de vaccins op 3950 proefpersonen bestudeerd.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleit ervoor in Nederland de tweede prik verder uit te stellen. De eerste prik is genoeg om het aantal ziekenhuisopnames te laten dalen. Als mensen later hun tweede prik krijgen, kunnen de vrijkomende doses worden gebruikt om anderen hun eerste inenting te geven, zodat ook zij bescherming tegen het coronavirus opbouwen.

Een vaccin dat maar een keer toegediend hoeft te worden, dat van Janssen (Johnson & Johnson), wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Nederland verwacht volgende maand bijna 170.000 Janssen-vaccins. Midden april komen de eerste 84.750 vaccins, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onlangs al. De farmaceut wil in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen vaccins leveren. De Gezondheidsraad adviseerde het vaccin van Janssen als eerste toe te dienen aan ouderen boven de 60 jaar en aan mensen met specifieke medische aandoeningen.

Het vaccin kreeg op 11 maart als vierde coronavaccin groen licht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA. ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden