null

Toename

Een op vijf jongeren dacht aan zelfdoding tijdens laatste lockdown

Beeld AH
Redactie Trouw

Ruim een op de vijf Nederlandse jongeren dacht tijdens de laatste lockdownperiode weleens serieus na over zelfdoding. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en andere gezondheidsorganisaties melden dat op basis van een peiling onder 5826 jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Jongeren die al langer kampten met eenzaamheid of andere psychische klachten, of die in hun eigen leven de gevolgen van de coronapandemie ondervonden, hadden het vaakst zulke gedachten.

Huisartsen zagen in dezelfde periode, tussen december vorig jaar en februari dit jaar, ook beduidend meer jongeren die gedachten hadden over zelfdoding, of die zelfs een poging tot zelfdoding deden, dan voor de pandemie. In absolute zin gaat het om enkele gevallen per week.

Procentueel en over een langere periode bezien, wordt echter duidelijk hoe groot de toename is. In 2021 registreerden huisartsen 36 procent meer consulten die met zelfdoding te maken hadden dan voor de pandemie. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef dit aantal ongeveer net zo hoog. “Bij deze cijfers gaat het bijna alleen maar om 15- tot 24-jarigen”, klinkt het.

Meer jongens dan meisjes

Jongens hadden vaker suïcidale gedachten dan meisjes. Ook vmbo’ers en mbo’ers en jongeren die niet meer bij hun ouders wonen waren relatief kwetsbaarder, zo rapporteren de organisaties die samenwerken in het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR). Naast het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maken onder meer de GGD, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en onderzoeksinstituut Nivel daar deel van uit.

De ondervraagde groep die aangaf soms of vaak zelfdodinggedachten te hebben gehad, was in deze onderzoeksronde ruim twee keer zo groot als in het kwartaal ervoor. De onderzoekers melden dat toen een andere onderzoeksgroep werd ondervraagd, “maar beide groepen jongeren waren representatief”, voegen ze eraan toe.

“Het is belangrijk om de verdere ontwikkeling goed te blijven volgen en extra alert te zijn op de risicogroepen”, concludeert het RIVM. “Met het oog op de toekomst is het belangrijk om mentale gezondheidsrisico’s bewust mee te nemen in de afwegingen over eventuele nieuwe maatregelen.”

Forse groei van aantal zelfdodingen onder jonge mannen. ‘De vraag is: komt het door corona?’

Het aantal zelfdodingen was vorig jaar vergelijkbaar met voorgaande jaren, al springt een groep in het oog.

Kuipers linkt toename zelfdodingen jongeren onder 30 jaar aan schoolsluitingen

Afgelopen jaar is het aantal zelfdodingen onder jongvolwassen met 15 procent gestegen. Minister Ernst Kuipers (volksgezondheid) verklaart dat dit vooral komt door de coronamaatregelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden