Babysterfte

Eén op de honderd baby’s van tieners sterft voor de eerste verjaardag

null Beeld
Thomas Jak


Baby’s van tienermoeders sterven veel vaker voordat zij één jaar oud zijn dan baby’s van moeders die na hun twintigste bevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

In de afgelopen vijf jaar haalde een op de honderd levend geboren kinderen met moeders onder de twintig jaar hun eerste verjaardag niet. Wel daalde het aantal tienermoeders tussen 2000 en 2018 flink: van ruim 2500 tot 950.

Individuele gevallen

“Het is heel lastig te zeggen waardoor het komt dat dit percentage bij tienermoeders zo hoog is”, zegt Koos van der Velden, hoogleraar Public Health aan het Radboudumc in Nijmegen. “Het is goed mogelijk dat enkele individuele gevallen een groot verschil maken, omdat het absolute aantal gevallen erg is afgenomen. Dat zal verder onderzocht moeten worden.”

null Beeld Thijs van Dalen
Beeld Thijs van Dalen

Bij andere leeftijdsgroepen was de zuigelingensterfte tussen 2015 en 2019 veel lager dan bij de tienermoeders. Moeders tussen de 30 en 35 kenden de minste sterfgevallen, maar 3 per duizend levend geboren kinderen.

Nederland zit precies op het EU-gemiddelde van 3,6 gestorven zuigelingen per duizend levend geborenen. In Estland, Slovenië en Zweden was de zuigelingensterfte het laagst, met 2 of minder per duizend levendgeborenen. In Roemenië was het getal met 6 sterfgevallen het hoogst.

Overigens gaat het gemiddeld de goede kant op met de zuigelingensterfte in Nederland. In 2000 stierven nog ruim 5 per duizend zuigelingen.

Lees ook:

Moet ieder vroeggeboren kind geholpen worden?

Babysterfte ligt in Nederland iets hoger dan in sommige andere Europese landen. Dat is niet per se slecht nieuws, zeggen twee vooraanstaande neonatologen, maar over nieuwe richtlijnen verschillen de twee van mening.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden