Coronavirus
Een nieuwe, besmettelijkere deltavariant van het coronavirus rukt op. Wat zijn de gevaren van AY.4.2.?
Marokko weert vluchten vanuit Nederland vanwege de opkomst van een coronavariant die Nederlanders zelf nog niet kennen. Wat zijn de gevaren van AY.4.2.?
Lange tijd was het stil rond nieuwe varianten. De jongste, grote variant was delta, die zich in mei dit jaar aankondigde. De alfavariant, ook bekend als de Engelse, verscheen in december 2020. Nu is daar dan de delta-plusvariant.
In Nederland is deze plusvariant, die door wetenschappers wordt aangeduid met AY.4.2, al zo’n tien weken geleden aangetroffen. Maar tot een sterke opkomst leidt dat (nog) niet. Van alle besmettingen is 0,1 tot 0,2 procent afkomstig van delta plus. Dat percentage is al weken stabiel. Omdat het aantal besmettingen wel stijgt, stijgt uiteraard ook het aantal Nederlanders dat positief test op de nieuwe deltavariant. Vorige week ging het om 25 tot 50 Nederlanders.
Meer subvarianten
Viroloog Bert Niesters van het UMCG in Groningen noemt delta plus een subvariant. Subvarianten komen meer voor, zegt hij. Zelf kwam hij er afgelopen week zes verschillende tegen. “In totaal waren van de 100 varianten die we hebben onderzocht er 30 afkomstig van een subvariant.” Een logische ontwikkeling, want een RNA-virus zoals het coronavirus muteert nu eenmaal, zegt Niesters.
De subvariant AY.4.2. doet het vooral goed in het Verenigd Koninkrijk. Daar is naar schatting 7 tot 8 procent van de positieve geteste personen besmet met de nieuwe mutaties. Het Verenigd Koninkrijk heeft sowieso te maken met een snelle opmars van het coronavirus, al komt dat niet door de nieuwe mutaties. Die zijn daarvoor in te geringe mate aanwezig. Denemarken telt eveneens relatief veel besmettingen met de subvariant; 2 procent is positief getest op AY. 4.2.. Maar sinds kort daalt het percentage. Waarom is niet bekend.
Besmettelijker
Volgens Britse onderzoekers is de plusvariant 10 tot 15 procent besmettelijker dan de gewone deltavariant. “Dat kan zo zijn, maar van belang is toch vooral de vraag in hoeverre de vaccins beschermen tegen de subvariant”, zegt Niesters. “Stel dat de vaccins ook efficiënt werken tegen de nieuwe subvariant, dan is de toegenomen besmettelijkheid alleen vervelend voor mensen die niet zijn gevaccineerd.”
Voor zover nu bekend is, lijken de vaccins inderdaad goed bestand tegen delta plus. “Daarbij moet je je wel bedenken dat de vaccins die we nu inspuiten zijn gebaseerd op een virus dat er niet meer is: het virus dat in begin 2020 uit Wuhan kwam”, zegt Niesters. Een nieuwe generatie vaccins, met een cocktail waarin ook de deltavariant is verwerkt, zal hij dan ook verwelkomen.
Minder impact
De nieuwe variant zal in elk geval niet de impact hebben van de eerdere alfa- en deltavariant. De alfavariant, ook bekend als de Engelse variant, was 50 procent besmettelijker dan het virus dat Nederland in maart 2020 overspoelde. De deltavariant was nog eens 60 procent makkelijker overdraagbaar dan alfa. Delta plus doet daar dus nog een klein schepje bovenop.
Lees ook:
Zwangeren vaker op ic door deltavariant
Artsen waarschuwden er al voor en nu blijkt het ook uit de cijfers van de afgelopen maanden: zwangere vrouwen worden ernstiger ziek door corona.
Vakantiegangers nemen het vliegtuig weer, luchtvaart op de weg terug omhoog
De vakantieganger neemt weer het vliegtuig, de zakelijke reiziger laat op zich wachten. Precies zoals was voorspeld.