Het ConsultDesinfecterende gel

Desinfecteren met alcohol, hoe doe je dat goed?

Alcohol is een geliefd desinfecteermiddel. Maar hoelang moet je handen of oppervlakten inwrijven om het coronavirus buitenspel te zetten?

Inmiddels is het voor veel mensen een vast onderdeel van de dagelijkse uitrusting: het flesje desinfecterende handgel met alcohol. Handig voor als je in coronatijd tóch naar de supermarkt moet, of voor je beroep met het openbaar vervoer moet reizen. Ook je telefoon of toetsenbord kan met een desinfecterend middel ontdaan worden van ziekmakers. 

Maar een lezer van Trouw zit al langer met de vraag hoe en óf desinfecteren met alcohol werkt. Hoelang moet je oppervlakten of je handen met een desinfecterend middel behandelen om bijvoorbeeld het coronavirus uit te schakelen? En is er een kans dat we de middelen massaal verkeerd gebruiken en dat het dus eigenlijk geen zin heeft?

Het antwoord op die vragen hangt af van de samenstelling van het product in kwestie, zegt Hans van Boven, woordvoerder bij het College Toelating Gewasbeschermingen en Biociden. Het CTGB controleert of ontsmettingsmiddelen werken en veilig zijn voor gebruik. In de gels die op de Nederlandse markt in omloop zijn, zit minstens 70 procent alcohol, zegt Van Boven. “Anders werkt het niet.” 

Inwerktijd

Het is de alcohol die een virus de das omdoet. Virussen zijn in tegenstelling tot bacteriën geen organismen die energie en voeding nodig hebben, maar ‘pakketjes’ genetisch materiaal met een omhulsel van eiwit. “Door blootstelling aan alcohol lost die buitenkant op en wordt het virus onschadelijk gemaakt”, legt Van Boven uit. De rest van een desinfecterende gel bestaat uit zepen. Afhankelijk van de verhouding tussen de verschillende ingrediënten moet een desinfecterend middel langer of korter inwerken.

Voor handgels gelden grofweg dezelfde inwerktijden, zegt Van Boven. Maar let op, want zo’n dotje handgel moet je toch nog best lang inwrijven. “Zo’n twee minuten is vaak voldoende.” ­Professionals in de zorg gebruiken ­andere middelen en zijn nog langer ­bezig met hun handen ontsmetten. “Die zie je dan al snel zo’n vijf minuten met hun handen in de weer.” Ook belangrijk is dat je de gel niet verdunt met water.

Voor oppervlakken geldt: eerst goed schoonmaken met een ander middel, waarschuwt Van Boven. “Alcohol gaat wel door de eiwitlaag van een virus, maar niet door vuil en vet.” Het belangrijkste advies van Van Boven is simpel: lees de gebruiksaanwijzing goed door.

Even checken

Is de markt inmiddels overspoeld door nieuwe, voor consumenten nog ongekende producten om tekorten door het coronavirus op te vangen? Dat valt mee, volgens Van Boven. “Voordat een middel door het CTGB is goedgekeurd gaat er vaak wel een jaar overheen.” Voor de zorg zijn er wel vrijstellingen van bepaalde maatregelen ingesteld, zodat er snel nieuwe desinfecterende middelen konden komen. “Daar ontstond wel een tekort. Maar op de gewone markt heeft zich dat eigenlijk niet voorgedaan.”

Mocht je twijfelen over hoe je een bepaald middel precies moet gebruiken, dan kun je de gebruiksaanwijzing terugvinden in de database van het CTGB. Daarvoor moet je het registratienummer invoeren dat begint met de letters NL. Handig, zegt Van Boven. “Je kan het daar altijd checken als je het even niet zeker weet.”

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown?

Frustratie, angst, bezorgdheid om de toekomst: het zijn gevoelens waarmee niet alleen jijzelf, maar misschien ook je naasten worstelen sinds corona. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet aansteekt met negatieve emoties? 

Krijg je hoofdpijn van het dragen van een mondkapje?

Een lezer die in het ziekenhuis werkt kampt na een lange werkdag met hoofdpijn. Kan dat komen door het mondkapje dat ze draagt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden