Intensive care

De spanning in de ziekenhuizen loopt op nu Nederland aftelt naar ‘terrasdag’

Het Van Weel-Bethseda Ziekenhuis in Dirksland. Beeld ANP
Het Van Weel-Bethseda Ziekenhuis in Dirksland.Beeld ANP

Nederland gaat gespannen de versoepelingsweek in. Nog niet eerder lagen de dreiging van overstromende intensive cares en ontspanning in de wereld buiten de ziekenhuizen zo dicht bij elkaar.

Drie dagen voor Nederlanders weer kunnen proosten op het terras, is er nog geen sprake van een daling van de instroom van nieuwe patiënten op de intensive care. Zaterdag kwamen er 49 nieuwe patiënten binnen, zondag 48. Dat is iets boven het gemiddelde van de afgelopen week.

Het totaal aantal covid-patiënten op de intensive care bleef nagenoeg gelijk: vrijdag was dat 839, zondag 841. Het aantal bezette bedden op de covidverpleegafdelingen schommelt de laatste dagen, en kwam zondag uit op 1691. In de loop van de week verwacht het RIVM wél een duidelijke daling van de instroom op de ic, al is die voorspelling met onzekerheid omgeven.

Het aantal vrije bedden per ziekenhuis is klein

Op de intensive cares zijn de zorgen groot. Naast de mensen met covid liggen er ook ongeveer 400 andere patiënten. Daarmee zijn ruim 1200 bedden bezet. De ziekenhuizen hebben de ic's uitgebreid tot ruim 1400 bedden. De marges per ziekenhuis zijn klein: een landelijke buffer van 200 ic-bedden komt neer op ongeveer drie vrije bedden per ziekenhuis. Die zijn ook nodig voor andere calamiteiten: bij een ernstig auto-ongeluk ligt de ic al vol.

“De Nederlandse bevolking lijkt niet te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het moment dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt”, stelde een groep van groep van elf intensivisten uit Noord-Brabant in Limburg daarom in een brandbrief aan minister De Jonge, die dit weekend naar buiten kwam. “Van een daling of stabilisatie in het aantal opnamen is in onze ogen geen sprake”, stellen zij. De Jonge moet zich met de ziekenhuizen voorbereiden op de situatie die ontstaat ‘als we daadwerkelijk zorg niet meer kunnen leveren’.

‘Het kabinet neemt een risico, onder druk van de samenleving’

Het Outbreak Management Team (OMT) had het kabinet geadviseerd om te wachten met versoepelen tot de daling daadwerkelijk heeft ingezet. OMT-lid Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het Amsterdam UMC, vindt nog steeds dat de versoepelingen te vroeg komen.

“Het kabinet neemt een risico, onder druk van de samenleving", zegt Hertogh. “Bij de persconferentie zeiden ze wel tien keer ‘een acceptabel risico’, maar daar wordt het risico natuurlijk niet acceptabeler van. Ik kan dit niet voor mijn rekening nemen, kijkend naar de gezondheidsrisico's. De consequentie van deze keuze is dat de cijfers in de acute zorg langer hoog blijven.”

Duitsland en Italië komen met reisbeperkingen voor India

Angst voor een Indiase variant van het coronavirus leidt er ondertussen toe dat steeds meer Europese landen geen reizigers uit dat land meer toelaten. In Duitsland wordt in de nacht van zondag op maandag een inreisverbod van kracht. Ook Italië maakte zondag bekend niet-Italiaanse reizigers uit India te weren.

India meldde zondag voor de vierde dag op rij ’s werelds hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen in een etmaal: bijna 350.000. Er waren 2767 nieuwe coronadoden.

Het is niet duidelijk in hoeverre de Indiase mutatie de omvang van uitbraak veroorzaakt. Ook recente versoepelingen en religieuze feesten spelen mogelijk een rol.

Voor de Wereldgezondheidsorganisatie geldt de Indiase mutatie als een die nog niet met ‘zorg’ maar wel met extra belangstelling wordt gevolgd. De mutant combineert volgens de WHO eigenschappen van andere varianten waarvan bekend is dat ze zich makkelijker verspreiden en minder vatbaar zijn voor vaccins.

In Nederland zijn voor zover nu bekend twee mensen met de Indiase variant aangetroffen. Minister De Jonge vond een vliegverbod van en naar India vooralsnog niet nodig, zo antwoordde hij vorige week op Kamervragen. Voor landen in Zuid-Amerika geldt zo’n vliegverbod wel.

Lees ook:

Vanuit de overvolle ic is het duidelijk: versoepelen kan niet

Hoe nijpend de situatie in de ziekenhuizen is, wordt duidelijk in deze reportage vanaf de tjokvolle intensive care van het HagaZiekenhuis. ‘Er zijn dagen dat er niemand bij past.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden