BA.2.75

Coronavariant centaurus voor het eerst in Nederland aangetroffen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De BA.2.75-variant van het coronavirus, ook wel centaurus genoemd, is nu ook in Nederland vastgesteld.

ANP

De variant is aangetroffen in een monster uit de regio Noordoost-Gelderland, meldt het RIVM. Dat werd afgenomen op 26 juni.

BA.2.75 is een subvariant van de omikronvariant BA.2 en werd al gevonden in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het RIVM neemt contact op met de GGD om te kijken of brononderzoek mogelijk is.

Veel is er nog niet bekend over de BA.2.75. “Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen het coronavirus gemakkelijker te kunnen omzeilen”, zegt het RIVM.

Duizend coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen

Het aantal mensen met corona op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen is verder toegenomen. Op die zalen liggen nu precies duizend mensen die het coronavirus onder de leden hebben. Dat is het hoogste aantal sinds 21 april, bijna drie maanden geleden.

Vergeleken met vorige week woensdag liggen er nu zo’n 200 mensen met corona meer op de verpleegafdelingen. In iets meer dan drie weken tijd is de bezetting verdubbeld.

De bezetting op de intensive cares is iets gedaald. Die afdelingen behandelen nu 44 mensen die positief zijn getest op corona. Dat zijn er drie minder dan op dinsdag en evenveel als maandag. Het niveau ligt wel hoger dan de afgelopen weken.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronabesmetting zijn opgenomen, en mensen die door een andere oorzaak in het ziekenhuis zijn beland en toevallig besmet bleken. Het RIVM heeft dat onderscheid wel. Daaruit komt naar voren dat in de huidige coronagolf daadwerkelijk meer mensen vanwege hun coronaklachten in het ziekenhuis belanden.

Lees ook:

Wat betekent de nieuwe coronavariant ‘centaurus’ voor Nederland?

Hoe staat de pandemie er in Nederland voor, en welke rol gaat ‘centaurus’ mogelijk spelen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden