Corona en ic's

Coronapatiënten liggen korter op de ic, dus is de capaciteit groter

Calamiteiten Hospitaal Utrecht. Op de ic-afdeling kunnen coronapatiënten opgevangen worden bij een tweede golf Covid-19.Beeld Thijs Rooimans

Patiënten met Covid-19 liggen nog maar half zo lang op de ic als in het voorjaar. Dat verdubbelt de capaciteit.

Coronapatiënten die op de ic terechtkomen, lagen daar de afgelopen maanden veel korter dan aan het begin van de pandemie. Bedroeg de gemiddelde ligduur voor patiënten die in maart of april werden opgenomen, ruim 22 dagen, voor de patiënten van juli en augustus waren dat er nog maar negen. Dat is meer dan een halvering en als die trend bij een eventuele opleving van de pandemie standhoudt, betekent het dat de ic-capaciteit bij eenzelfde aantal bedden ruim twee keer zo groot is als in het voorjaar.

Dat blijkt uit het Covid-19-rapport dat dinsdag is uitgebracht door Nice, de stichting die de ic-opnames registreert. Het rapport geeft geen verklaring voor de daling. Ook Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, waagt zich, desgevraagd door het AD, niet aan een verklaring. “We zijn nog aan het onderzoeken hoe het precies komt.”

Riskant om te vergelijken

Het is ook riskant om de cijfers te vergelijken. Ten eerste omdat het afgelopen twee maanden om weinig patiënten ging: 124 tegen 2662 in maart en april. Daardoor is de foutenmarge van juli-augustus groot. Bovendien liggen negentien patiënten uit die periode nog op de ic. Blijven zij daar gemiddeld nog een maand dan loopt de doorsnee ligduur op tot twaalf dagen.

De patiënten zelf zijn wel vergelijkbaar. Want al zijn het vooral jongeren die nu worden besmet, op de ic’s is de gemiddelde leeftijd nog altijd zestig-plus. Wel is de spreiding veel groter – mede door de lage aantallen. In het voorjaar zaten bijna alle patiënten in de leeftijd tussen vijftig en tachtig jaar. Nu liggen er relatief veel veertigminners en tachtigplussers op de ic’s. Dat geldt ook voor het gewicht. De doorsnee patiënt lijdt aan overgewicht – de BMI blijft gemiddeld 29 – maar de laatste maanden zijn er naar beide kanten meer uitschieters.

Onverwacht is de kortere ligduur niet. Artsen hebben het virus dit halfjaar beter leren kennen en weten beter wat ze wel of niet moeten doen. Zo reageert bij een deel van de patiënten het immuunsysteem te heftig; zij kunnen baat hebben bij ontstekingsremmers als prednison. Artsen hebben ook geleerd dat Covid-19 meer is dan een longziekte. Men is nu eerder verdacht op hartproblemen of ander orgaanfalen.

Het rapport zegt overigens niets over het coronadashboard dat signaleert of het virus zich gevaarlijk verspreidt. Het dashboard slaat alarm als meer dan drie mensen per dag op de ic worden opgenomen, niet als de ic-bezetting grenzen overschrijdt. 

Lees ook:

Het tekort aan ic’ers is de achilleshiel bij een tweede coronagolf

Het is de vraag of ziekenhuizen klaar zijn voor een nieuwe hausse aan Covid-19-patiënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden