Arbeidsvoorwaarden

Cao-overleg ziekenhuizen en zorgbonden opnieuw geklapt

Zorgpersoneel tijdens een door FNV georganiseerd zorgprotest in Amsterdam UMC in oktober van dit jaar. Beeld Joris van Gennip
Zorgpersoneel tijdens een door FNV georganiseerd zorgprotest in Amsterdam UMC in oktober van dit jaar.Beeld Joris van Gennip

Ziekenhuizen en zorgvakbonden hebben ook na de zevende onderhandelingsronde op vrijdag geen akkoord bereikt over een nieuwe cao voor 200.000 mensen.

ANP

“Het overleg is geklapt “, aldus een woordvoerster van de FNV. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) beaamt dit. “We waren elkaar heel dicht genaderd en vinden het enorm jammer dat het niet gelukt is” aldus de zegsman van de NVZ. “We zijn buitengewoon teleurgesteld’, zegt ook Elise Merlijn, die namens FNV Zorg & Welzijn onderhandelt.

De huidige cao is op 1 juli verlopen. De FNV waarschuwde eerder al dat de sector steeds verder dreigt leeg te lopen, midden in de coronacrisis, doordat medewerkers het voor gezien houden. “De 200.000 hardwerkende ziekenhuismedewerkers worden afgescheept met een loonsverhoging van 1,75 procent met een bodem van 70 euro en eenmalig 250 euro in anderhalf jaar tijd. Dat ligt ver onder de geschatte inflatiecorrectie van 3,8 procent in 2022", aldus de bond op kerstavond.

Zure kerst

De FNV beraadt zich op vervolgstappen, zo meldt de organisatie, die spreekt van een “zure kerst” voor de werknemers in kwestie. De NVZ vindt dat de bonden te vroeg zijn gestopt met onderhandelen en zegt een breder pakket aangeboden te hebben zonder het over de uiteindelijke hoogte van de lonen gehad te hebben.

Verder wijst de vereniging erop dat de bonden en de ziekenhuiswerkgevers elkaar “heel dicht” waren genaderd op andere punten. Zoals werkroosters “die gezonder zouden uitpakken voor medewerkers”, afspraken voor vermindering van de werkdruk en mogelijkheden om onder gunstige voorwaarden eerder met pensioen te gaan. “Dus we zijn als NVZ ongelofelijk teleurgesteld dat de gesprekken zijn beëindigd”, aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden