Sywert van Lienden

‘Belangeloze’ gift van mondkapjes voor de zorg blijkt commerciële zakendeal

Sywert van Lienden, oprichter van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Beeld Brunopress
Sywert van Lienden, oprichter van de Stichting Hulptroepen Alliantie.Beeld Brunopress
Redactie Trouw

Politiek commentator en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Geheim bleef echter dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als ‘een onacceptabel gezondheidsrisico’. Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

Van Lienden richtte de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op om ervoor te zorgen dat Nederland snel miljoenen mondkapjes zou krijgen. Uit tientallen interne documenten, contracten, mails en rapporten in het bezit van de Volkskrant wordt duidelijk dat Van Lienden en zijn compagnons de grote miljoenendeals via hun eigen bv’s lieten lopen en er zo flink aan hebben verdiend.

Mondkapjes afgekeurd door het RIVM

Ook zouden de maskers zijn afgekeurd door het RIVM, omdat ze grafeen (nanomateriaal van koolstof) bevatten en volgens een inspecteur een onacceptabel gezondheidsrisico vormen. Uiteindelijk gaat het ministerie van VWS toch akkoord met de aanschaf. “Grafeen is meegenomen in de testen en in de certificering van een geaccrediteerd testbureau”, aldus de conclusie in een intern memo. “Daarmee voldoet het masker aan de gestelde kwaliteitseisen en -normen en wordt het op basis van de VWS-richtlijn vrijgegeven.”

Geen van de veertig miljoen door Van Lienden geleverde mondkapjes is naar de zorg gegaan. Ze liggen nog op voorraad, omdat er te veel is ingekocht. De 100,8 miljoen euro voor de mondkapjes is wel overgemaakt. Van Lienden zegt dat hij met VWS in overleg moet voordat hij op het verhaal kan reageren.

Lees ook:

Statushouders maken Nederlandse mondkapjes in deze fabriek vol toekomstdromen

In de Mondmaskerfabriek in Arnhem produceren 24 statushouders 50.000 mondmaskers per dag. “Ik vond het vervelend dat ik elke dag thuis moest blijven. Nu kan ik tenminste andere mensen zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden