Dementie

Artsen in ingezonden brief: Investeer in preventie van dementie

Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen hebben minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een ingezonden brief in NRC opgeroepen om meer werk te maken van preventieve maatregelen tegen dementie. Fors inzetten op preventie kan volgens de deskundigen leiden tot een aanzienlijke afname van patiënten en een fikse besparing tot wel 2 miljard euro per jaar.

Volgens de opstellers van het stuk is dementie de duurste ziekte in Nederland. “Meer dan 9 miljard van de VWS-begroting gaat naar de zorg voor mensen met dementie.” De kosten nemen naar verwachting explosief toe, omdat het aantal mensen met dementie in 2040 mogelijk verdubbelt tot meer dan een half miljoen.

Besparing tot 2 miljard per jaar

Internationale wetenschappers menen echter dat 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses, waaronder Alzheimer, is toe te schrijven aan risicofactoren die beïnvloed kunnen worden. "Er is brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in twaalf jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar. Geprojecteerd op de Nederlandse situatie betekent dat met een voorzichtige schatting een afname van 5000 nieuwe patiënten per jaar en een besparing die op termijn kan oplopen tot 2 miljard euro per jaar."

Volgens de ondertekenaars is daarom onmiddellijk actie nodig om te komen tot een krachtig preventief beleid. Zaken die van invloed kunnen zijn op het voorkomen van dementie zijn onder meer lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, gezonde voeding en een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs en sociale interactie. Volgens de auteurs is hierover nog te weinig bekend bij het grote publiek, de risicogroepen en de medische professionals.

Volksziekte nr 1

Minister De Jonge werkt momenteel aan een nieuwe strategie om dementie aan te pakken. "Dementie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Daarom moeten we meer investeren in onderzoek naar dementie. Daar hoort investeren in preventie ook bij", aldus de minister. VWS kondigde onlangs al aan het onderzoeksbudget voor de komende tijd verdubbelen van 8 naar 16 miljoen euro per jaar.

De Jonge benadrukt dat Nederland de aanpak van dementie niet alleen af kan. Hij heeft daarom afgelopen week op een internationale dementiebijeenkomst opgeroepen meer te investeren in de ziekte en op een G20-bijeenkomst zijn gezondheidscollega's opgeroepen samen een wereldwijde strategie te ontwikkelen. Hij heeft met dat doel relevante partijen uitgenodigd om volgend jaar in Nederland tijdens een congres daaraan te gaan werken.

Lees ook:

Het goede nieuws over dementie: niet alles gaat verloren

Huub Buijssen herschreef zijn eigen handboek voor familie van mensen met dementie. Het geheugen verdwijnt, maar veel anders blijft behouden, stelt hij

Onderzoek naar alzheimer zit op slot

Dementie is de enige van de tien dodelijkste aandoeningen waarvoor nog geen enkele hoop op genezing bestaat. Er is zelfs geen middel dat de ziekte vertraagt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden