Zaaddonor

Arts Zwolle gebruikte eigen sperma in plaats van dat van partners

Nederland, Zwolle. Beeld Trouw
Nederland, Zwolle.Beeld Trouw

Een gynaecoloog van het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle heeft eigen sperma of sperma van derden gebruikt om stellen een kind te bezorgen die hadden gemeld dat ze daarvoor eigen sperma wilden gebruiken.

Dat staat op de site van het Isala ziekenhuis, de opvolger van het Sophia. Op initiatief van het Isala gaat een onafhankelijke externe onderzoekscommissie aan de slag met de affaire.

Het Isala maakte op 6 oktober al bekend dat de inmiddels gestorven arts, Jan Wildschut, eigen sperma gebruikte bij KID-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma). “Inmiddels is gebleken dat gynaecoloog Wildschut niet alleen eigen sperma heeft gebruikt bij KID-behandelingen, maar ook bij KIE-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma van de partner)”, schrijft het hospitaal.

KIE-behandeling

In november 2020 meldden zich verschillende moeders bij Isala die in het verleden een KIE-behandeling in het Sophia-ziekenhuis hadden ondergaan. “DNA-onderzoek toonde aan dat hun kinderen matchten aan het DNA-profiel van gynaecoloog Wildschut of een andere donor”, meldt het Isala.

De handelswijze van Wildschut is “volstrekt onacceptabel”, zegt het Isala. Het ziekenhuis biedt nazorg aan. Het zegt ook zich te realiseren dat het nieuws vragen kan oproepen bij kinderen en ouders bij wie Wildschut, in de periode van 1981 tot en met 1993 in het voormalige Sophia ziekenhuis, vruchtbaarheidsbehandelingen heeft uitgevoerd. Isala staat open voor gesprekken daarover.

Het nieuwe onderzoek zal omstreeks juli 2021 worden afgerond, verwacht het Isala. Voorzitter van de commissie is Didi Braat, emeritus hoogleraar obstetrie en gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. “De conclusies van het onderzoek zullen leidend zijn voor Isala om te bepalen hoe zij verder met deze zaak om zal gaan.”

Lees ook:

Het afschaffen van anonimiteit voor zaaddonoren is niet de oorzaak van het tekort

Dat zaaddonoren niet meer anoniem zijn, is niet de oorzaak van het tekort. We ondergraven de rechten van donorkinderen als we vasthouden aan de veronderstelling dat het donortekort daarmee te maken heeft, stelt Ties van der Meer, voorzitter van Stichting Donorkind.

Zaaddonor Lex (65) stapt uit de anonimiteit: ‘Donoren belanden onterecht in het verdomhoekje’

Deze week besluit de rechter of een spermadonor met terugwerkende kracht anoniem mag zijn. Lex van Wietingen stapte uit de anonimiteit en kreeg er een donordochter bij. ‘Je bent toch nieuwsgierig? Het is wél je kind!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden