Beeld Trouw

Het consultLeefstijl

Altijd gezond leven, of toch een pilletje?

Een gezonde leefstijl kan voorkomen dat iemand medicatie nodig heeft. Maar als je jezelf alles ontzegt, kan je dan niet beter een pilletje slikken zodat er wat te genieten blijft?

Een man (75) heeft vanwege gezondheidsklachten (dreigende diabetes, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol) een jaar of zes geleden het roer omgegooid en zijn leefstijl compleet veranderd. Hij eet veel verse groenten, fruit en vis, gebruikt geen zout, weigert altijd taart en snacks op feestjes, drinkt geen druppel alcohol meer en beweegt volop. 

Met moeite blijft hij zo ‘medicijnvrij’. De buurman neemt het minder nauw en zei laatst: “Ik slik liever een pilletje dan dat al het leuks en lekkers in het leven me wordt ontnomen”. Nu is de man aan het twijfelen geslagen. Want hoewel de dokters hem een voorbeeldpatiënt noemen, begint het altijd maar gezond eten en op blijven letten zwaar te tellen. Daarnaast zit hij tegenwoordig ondanks al zijn inspanningen steeds vaker rond de grenswaardes voor bijvoorbeeld zijn bloeddruk. Kan hij toch niet beter een pilletje gaan slikken, zodat hij weer (met mate) kan genieten?

“Allereerst een compliment”, zegt Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar Diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en mede-initiatiefnemer van het Nederlands innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “Zo’n 90 procent van de mensen slaagt er niet in om de leefstijl langdurig aan te passen. Vaak lukt het voor een paar maanden, maar vallen mensen daarna toch weer terug in hun oude patroon. Het is lastig om alle verleidingen en prikkels in onze maatschappij te weerstaan.”

Beeld Natalia Walusiak

Toch blijft Pijl benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen het wel blijven proberen, want alle beetjes helpen. Hij zou het jammer vinden als deze lezer het na al die jaren alsnog ‘opgeeft’. Pijl: “Aanpassing van het voedingspatroon kan echt ziektes voorkomen, daarom is het zo belangrijk dat mensen dit doen. Tegelijkertijd snap ik dat het een kwestie is van de juiste balans vinden. Als je je zelf heel veel ontzegt en je wordt daar ontzettend ongelukkig van, dan kun je overwegen wat het beste voor je is. Maar realiseer je dan wel dat een pil altijd symptoombestrijding is en de oorzaak niet wordt aangepakt. De pillen doen zeker hun werk en je zult minder last hebben van eventuele complicaties die ontstaan door een hoge bloeddruk of te hoog cholesterol. Maar je blijft je lichaam in zekere zin schade toebrengen.”

Soms kan het zo zijn dat iemand er echt alles doet om een gezonde leefstijl te hanteren en dat het toch niet meer voldoende is om zonder pillen door het leven te gaan. Pijl: “Het is frustrerend, maar het verouderingsproces gaat onverminderd door. Veroudering heeft effect op onder meer de aanmaak van insuline en de bloeddruk. Het kan dus zo zijn dat je ondanks gezond leven en eten op een gegeven moment toch (meer) pillen zult moeten slikken. Dan is er niet meer tegenop te corrigeren met een gezonde leefstijl.”

Stel dat deze lezer besluit om een pilletje te gaan slikken voor zijn bloeddruk en cholesterol, dan is dat geen ramp. Het geeft hem net wat meer ruimte om af en toe te zondigen, maar Pijl raadt hem vooral niet aan om voortaan ongehinderd en ongezond te eten en drinken. “De pillen werken, dat staat buiten kijf. Maar als je vervolgens helemaal losgaat, heb je op den duur steeds meer pillen nodig. Het blijft belangrijk om op te letten en gezond te blijven leven.”

In Het consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Ook een gezondheidsvraag? Stuur een mailtje naar gezondheid@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden