NIPT

Advies: Geef vrouwen keuze over uitkomst prenatale test

Een zwangerschapstest.Beeld ANP

De zogeheten niet-invasieve prenatale test (NIPT) moet ook ingezet kunnen worden voor het opsporen van andere genetische aandoeningen dan de drie syndromen waar de test in de eerste plaats voor is bedoeld, vindt de Gezondheidsraad. De test is tot nog toe specifiek gericht op de syndromen van Down, Edwards en Patau.

In een advies aan de minister van volksgezondheid stelt de Gezondheidsraad voor om zwangere vrouwen de keuze te geven of ze ook geïnformeerd willen worden over andere geconstateerde afwijkingen bij het kind - of bij henzelf.

De raad stelt daarbij als voorwaarde dat zulke ‘nevenbevindingen’ alleen teruggekoppeld mogen worden als ze zeker of zeer waarschijnlijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. Afwijkingen waarvan bijvoorbeeld niet bekend is of ze er echt toe doen of behandeld kunnen worden, kunnen beter niet worden gemeld, aldus de Gezondheidsraad.

99,9 procent juist

Momenteel is de NIPT beschikbaar vanwege wetenschappelijk onderzoek dat tot 2023 loopt. Of de test daarna standaard aangeboden zal worden en onder welke voorwaarden, moet de politiek nog beslissen. In de onderzoeksfase mogen zwangeren overigens ook al kiezen of ze geïnformeerd willen worden over nevenbevindingen.

De NIPT is een test met bloed van de zwangere vrouw en geeft geen enkel risico voor het ongeboren kind. Een positieve test klopt in 99,9 procent van de gevallen, maar voor een definitieve diagnose is een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig. In ongeveer 1 op de 250 gevallen wordt een nevenbevinding aangetroffen in het lab.

Lees ook:

NIPT of niet, zwangeren hoeven niet alles van tevoren te weten

Sinds de introductie van de NIPT in Nederland hebben bijna 30 duizend zwangeren via het bloedonderzoek laten testen of hun ongeboren kind mogelijk down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dat staat gelijk aan ongeveer 37 tot 40 procent van alle zwangere vrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden