Corona

Advies: geef coronapatiënt met verminderde afweer snel Paxlovid

Paxlovid is alleen nuttig voor mensen met een verminderde afweer en risico op een ernstig ziekteverloop. Beeld via REUTERS
Paxlovid is alleen nuttig voor mensen met een verminderde afweer en risico op een ernstig ziekteverloop.Beeld via REUTERS

Het coronamedicijn Paxlovid moet voor een kleine groep met verminderde afweer voorlopig in het basispakket, zodat het dit najaar nog kan worden ingezet. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Kuipers van volksgezondheid.

Marten van de Wier

Omdat de meeste Nederlanders inmiddels immuniteit tegen corona hebben opgebouwd, hebben zij weinig baat bij het medicijn. Het is volgens artsen wél zinvol bij mensen zonder antistoffen tegen corona die ook een verhoogd risico lopen, zoals kwetsbare ouderen of patiënten met een ernstige hart- of longaandoening.

Ook mensen met een sterk verminderd afweer, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie heeft gehad of vanwege chemotherapie, hebben baat bij het middel. Het medicijn werd begin dit jaar toegelaten tot de Europese Markt door medicijnwaakhond EMA.

Paxlovid verlaagt de kans op ziekenhuisopname fors

Een vijfdaagse kuur met het middel van fabrikant Pfizer verlaagt volgens het Zorginstituut de kans op ziekenhuisopname of overlijden voor deze groep patiënten. In een onderzoek kwamen coronapatiënten zonder antistoffen na een kuur met Paxlovid maar in 1,4 procent van de gevallen in het ziekenhuis terecht. Bij de groep die een placebo kreeg was dat ruim 11 procent. De kuur moet starten binnen vijf dagen na besmetting.

Vanwege de najaarsgolf adviseert het Zorginstituut het middel zo snel mogelijk te vergoeden. Het instituut schat in dat dat in het komende jaar tussen de 33 en 74 miljoen kost.

Op een later moment wil het instituut kritisch kijken naar de kosteneffectiviteit. Pfizer vraagt 1242 euro per patiënt voor een vijfdaagse kuur. Dat zou betekenen dat enkele tienduizenden patiënten met het medicijn geholpen kunnen worden.

De hoge prijs wringt, omdat andere landen veel minder zouden betalen. Het Zorginstituut noemt de Verenigde Staten als voorbeeld, die slechts rond de 500 euro zouden betalen per patiënt.

Lees ook:

Eindelijk is daar de goed werkende pil tegen covid. Maar wie krijgt hem?

Paxlovid geldt al langer als veelbelovend antiviraal middel. De prijs is hoog, want het medicijn is schaars.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden