Aids

Aantal hiv-besmettingen neemt toe in steeds meer landen, maar bestrijding stagneert

Onder andere stigmatisering en discriminatie zorgen er volgens het Aidsfonds voor dat steeds minder mensen toegang hebben tot goede medicatie en preventiemiddelen.  Beeld AFP
Onder andere stigmatisering en discriminatie zorgen er volgens het Aidsfonds voor dat steeds minder mensen toegang hebben tot goede medicatie en preventiemiddelen.Beeld AFP

Dit jaar zijn er in tientallen landen meer hiv-besmettingen geregistreerd dan vorig jaar. Ondertussen stagneert de bestrijding ervan.

Redactie Trouw

Op steeds meer plekken in de wereld groeit de hiv-epidemie weer, meldt het Aidsfonds maandag in aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december. In 45 landen liepen in 2021 meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Terwijl met de toenemende beschikbaarheid van medicijnen en steeds grotere kennis over hiv de epidemie eigenlijk juist zou moeten afnemen.

In Oost-Europa en Centraal-Azië, in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika groeit de hiv-epidemie al tien jaar lang weer structureel. Maar ook in Azië en in Latijns-Amerika, waar hiv enige tijd redelijk onder controle leek, neemt het aantal hiv-infecties inmiddels weer toe. In 2021 kwamen er wereldwijd 1,5 miljoen mensen met een hiv-infectie bij. Er overleden in dat jaar ruim 650.000 mensen aan de gevolgen van aids.

Volgens het Aidsfonds stagneert de bestrijding van hiv in veel wereldregio’s onder meer door toenemende ongelijkheid. Nog steeds hebben 10 miljoen mensen met hiv geen toegang tot levensreddende medicijnen.

“Ongelijkheid en discriminatie houdt de hiv-epidemie in stand”, zegt Mark Vermeulen, directeur van het Aidsfonds. Zo worden volgens de organisatie homomannen, transgender personen, sekswerkers, druggebruikers en hun seksuele partners in steeds meer landen gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Hierdoor hebben ze niet of nauwelijks toegang tot preventiemiddelen en medicijnen. De wereldwijde toename van hiv-infecties is vooral zichtbaar onder jongeren, in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar.

De landen in de wereld die de meeste mensen met hiv tellen hebben hun budgetten voor aidsbestrijding bovendien al voor het tweede jaar op rij bevroren. Zij hebben het geld dat zij daarmee besparen nodig voor de bestrijding van het coronavirus en de economische crisis die op de coronapandemie volgde. ANP

Lees ook:

Wereldwijd 1,5 miljoen nieuwe hiv-infecties, bestrijding loopt vast

Wereldwijd was in een jaar tijd geen afname te zien van het aantal nieuwe hiv-infecties, signaleert VN-programma Unaids.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden