Pandemie

180 besmette zorgmedewerkers en nabestaanden kregen geld uit coronafonds

Zorgmedewerkers moesten tijdens de eerste golf hun werk doen met weinig kennis van de risico's.  Beeld ANP
Zorgmedewerkers moesten tijdens de eerste golf hun werk doen met weinig kennis van de risico's.Beeld ANP

Het fonds Zorg na Werk in Coronazorg, opgericht door twee chirurgen, deelde in totaal 6 miljoen uit aan (de familie van) getroffen verpleegkundigen, schoonmakers en anderen die met of voor patiënten werkten. Het houdt er nu mee op.

Marten van de Wier

154 medewerkers ‘uit de frontlinie van de coronazorg’ die door hun werk op de intensive care terecht kwamen, hebben geld ontvangen uit een fonds. Ook aan de nabestaanden van 26 overleden zorgmedewerkers is een bedrag uitgekeerd. Het gaat om in totaal bijna 6 miljoen euro.

De zorgmedewerkers die ernstig ziek werden, ontvingen elk een bedrag van 30.000 euro. Nabestaanden kregen 50.000 euro. Het fonds Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC) houdt nu op te bestaan.

Het werd aan het begin van de pandemie opgericht door chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs. Ze ontvingen bijdragen van verzekeraars, individuele donateurs, bedrijven, zorgcollectief VvAA: alles bij elkaar 4,4 miljoen euro. Het ministerie van volksgezondheid verdubbelde dat bedrag.

Verpleegkundigen en schoonmakers kwamen in aanmerking, artsen niet

Het geld ging naar medewerkers die zorg leverden aan het bed of voor het bed, zoals verpleegkundigen, verzorgenden, baliemedewerkers, röntgenlaboranten en schoonmakers. Specialisten en huisartsen kwamen niet in aanmerking, omdat de oprichters redeneerden dat zij zichzelf financieel wel kunnen redden.

Aanvragers moesten aannemelijk maken dat de besmetting was opgelopen tijdens het werken in of voor de zorg voor coronapatiënten. Daarbij ging het fonds uit van vertrouwen. 36 aanvragen werden afgewezen omdat de aanvragers niet voldeden aan de criteria, bijvoorbeeld omdat ze niet in de doelgroep vielen.

Volgens de stichting achter het fonds is corona nu ‘meer beheersbaar’. Het aantal aanvragen liep vorig jaar al fors terug. Ruim een miljoen euro gaat nu – zoals afgesproken – terug naar het ministerie van volksgezondheid. Eenzelfde bedrag gaat naar de Stichting Long Covid, die onderzoek financiert naar aanhoudende klachten na een corona-besmetting.

Kabinet: 15.000 euro voor zorgmedewerkers met long covid

Het kabinet besloot vorige maand nog tot een vergoeding voor zorgmedewerkers die nu nog gezondheidsproblemen hebben: zij die long covid overhielden aan een besmetting op hun werk tijdens de eerste golf van de pandemie. Het gaat om zorgverleners die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt zijn geworden.

Zij krijgen een vergoeding vanwege het hoge risico dat ze liepen tijdens het (soms onvoldoende beschermd) verzorgen van covidpatiënten. Vanaf september opent een loket waar ze 15.000 euro per persoon kunnen aanvragen. De vakbonden in de zorg vinden dat bedrag te laag: zij hadden bijna 23.000 per persoon geëist.

In een eerdere versie van dit stuk stond dat het Zorg na Werk in Coronazorg uitkeerde aan (de familie van) zorgmedewerkers die ziek werden tijdens de eerste golf. Dat klopt niet: ook zorgmedewerkers die later ziek werden kwamen in aanmerking voor dit fonds.

Lees ook:

Vakbonden vinden de covidcompensatie voor zorgmedewerkers ‘te laat en te laag’

Zorgmedewerkers krijgen van de overheid 15.000 euro als zij langdurige covidklachten opliepen in de eerste coronagolf. Vakbonden vinden het te weinig en te laat, en overwegen een nieuwe gang naar de rechter.

Ook voor de getroffen schoonmaker en laborant is er nu een coronafonds

Twee bevriende chirurgen bellen elkaar ’ijdens de eerste coronagolf. “Ik stond die dag iemand te opereren die waarschijnlijk corona had en ontdekte dat mijn team echt bang was”, vertelt Sander Muijs. “Ik dacht: stel dat mijn verpleegkundigen uitvallen en op de intensive care belanden, dan hebben die meer rugdekking en steun nodig dan ikzelf.” Lees hier het interview eerder in Trouw met de initatiefnemers van het fonds.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden