Eredivisie

SC Cambuur lijkt al te berusten in degradatie na Drentse dreun

Mitchel Paulissen van Cambuur treurt na de 1-2 nederlaag tegen concurrent FC Emmen.  Beeld ANP
Mitchel Paulissen van Cambuur treurt na de 1-2 nederlaag tegen concurrent FC Emmen.Beeld ANP

Na de 1-2 nederlaag tegen FC Emmen liet Cambuur de overtuiging dat eredivisievoetbal in Leeuwarden hoort los. Ze berust in het dreigende degradatielot.

Edward Doelman

Sjors Ultee is in het betaald voetbal een vreemde eend in de bijt: de 35-jarige trainer van SC Cambuur speelde zelf nooit op hoog niveau, kijkt liever documentaires dan voetbalpraatprogramma’s en maakt er geen geheim van dat hij de voetballerij een opportunistisch, eendimensionaal wereldje vindt.

Dat ondervond de oefenmeester eerder deze jaargang al aan den lijve. Nadat hij vorig jaar Fortuna Sittard naar directe handhaving loodste, werd hij aan het begin van dit seizoen al na drie duels aan de dijk gezet. “Dat voetbal een kortzichtige wereld is, is slechts een constatering. Het gebeurt overal. Kijk ook maar naar wat Nagelsmann is overkomen bij Bayern München.”

De kroonprins van het Duitse trainersgilde werd door ‘Der Rekordmeister’ in de zomer van 2021 nog voor circa 25 miljoen euro losgeweekt van RB Leipzig. “Hij schakelt Paris Saint-Germain overtuigend uit in de Champions League, heeft wat gezeik met spelers en kan weer vertrekken”, schetst Ultee. Het zegt hem dat hij niet te veel waarde moet hechten aan dagkoersen. “Natuurlijk zijn dagkoersen, de stand op de ranglijst, de spiegel waar je in moet kijken, maar als trainer is het mijn taak om altijd uit te zoomen: om het grotere plaatje te zien, om patronen te analyseren. Wedstrijden zelf worden vaak bepaald door momenten.”

Sappelen in Leeuwarden

Wie bij SC Cambuur uitzoomt, komt tot de conclusie dat het al sinds de winterstop van vorig seizoen in Leeuwarden sappelen is. De rentree in de eredivisie in het najaar van 2021 onder leiding van Henk de Jong leverde een karrenvracht aan complimenten en punten op, maar na de winterstop zakten de Friezen al ver weg. “We moesten eind vorig seizoen nog hard aan de bak om ons uiteindelijk veilig te spelen”, weet Alex Bangura, toen een revelatie als linksback. “Als je het zo bekijkt, dan moet je toegeven dat dit geen toeval is.”

Met ‘dit’ doelt hij op de manier waarop SC Cambuur de wedstrijd zaterdag uit de vingers liet glippen. De vermakelijke bibberwedstrijd in de staart van de ranglijst leek door een kopbal van Mitchel Paulissen (1-0) in het voordeel van de Friezen uit te pakken. Maar Ahmed el Messaoudi maakte 1-1, een uitslag waar Cambuur weinig aan had. “Weer tegenslag. In het veld hadden we al moeite om daar bovenop te komen”, ervoer Bangura.

De mokerslag volgde in blessuretijd, toen Jeroen Veldmate de Emmenaren naar 1-2 kopte. Ultee zag het patroon: “De mensen hier zien echt wel dat spelers hard werken en dat het spel er aardig uitziet, maar het gaat erom dat je er staat op de momenten dat er ook veel druk is.”

In dat opzicht ontbeert het aan kwaliteit én karakter, zag de coach. “Je moet die laatste vrije trap verdedigen in de overtuiging dat het bepalend is voor de hele club, voor de hele stad. Die winnaarsmentaliteit had ik bij Fortuna Sittard met een jongen als Zian Flemming in de ploeg. Dat zit ín hem. Als je dat bedenkt, weet je ook wat er hier ontbreekt.”

Niet zo kortzichtig

De winst van FC Emmen was opvallend genoeg niet het ventiel voor emotionele verwijten. Supporters lijken, misschien murw geslagen door de negentiende seizoensnederlaag, in de dreigende degradatie te berusten. Ultee, die nog een contract heeft tot medio 2024 en patronen moet zien te veranderen, ervaart dat in Leeuwarden de mensen niet zo kortzichtig zijn als elders. “De mensen hier zijn niet gek. Zij zien met eigen ogen ook de gebreken, al anderhalf seizoen lang.”

Bangura sloot evenmin zijn ogen voor de realiteit. De dagkoers is dat de achterstand van SC Cambuur op de veilige vijftiende stek inmiddels 8 punten bedraagt. “Je voelt de bui wel hangen”, verwoordde de linkervleugelverdediger vlak na de wedstrijd. “Natuurlijk spelen de emoties op dit moment mee, maar het is na vanavond zo goed als gedaan.”

Lees ook:

Henk de Jong moest stoppen, maar: ‘Voetbal heeft mij ook veel gegeven’

Henk de Jong stopte vorig jaar op doktersadvies per direct als trainer van SC Cambuur. Trouw sprak hem over de druk van het trainersvak en een ‘wit rondje ter grootte van een golfbal’ in zijn hoofd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden