Positieve test
Bloeddoping in het tennis? Tweede zaak gestart tegen Simona Halep
Terwijl Simona Halep al was geschorst vanwege een positieve dopingtest, kreeg de tennisster er dit weekend een tweede aanklacht bij. Haar biologisch paspoort bevat afwijkende waarden.
“Ik vraag niet om een speciale behandeling, maar om een proces. Hoelang moet ik nog wachten?” Vorige maand was Simona Halep nog boos. De reden: de hoorzitting over haar vermeende dopinggebruik werd uitgesteld. Dit weekend kreeg de Roemeense tennisster er een nieuw probleem bij nadat in haar biologisch paspoort afwijkende waarden werden gevonden. De International Tennis Integrity Agency (ITIA) begon daarmee een tweede dopingzaak tegen de voormalig nummer één van de wereld.
Halep is al sinds augustus vorig jaar, toen ze deelnam aan de US Open, niet meer in actie gekomen. Volgens de ITIA werd tijdens de US Open het verboden middel roxadustat bij haar gevonden. Dit aan epo verwante middel stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen en staat sinds 2022 op de lijst van verboden middelen. Halep is de eerste tennisser die positief is getest op het gebruik van bloeddoping. De 31-jarige speelster werd in oktober voorlopig geschorst.
0,5 procent positieve gevallen in het doping
Ze is een van de prominentste tennisspeelsters die met een dopingaanklacht wordt geconfronteerd. Maar ze is bepaald niet de enige met een dopingverdenking in het tennis. Halep verkeert in goed gezelschap met onder anderen Maria Sjarapova, Andre Agassi en Martina Hingis. Sinds de invoering van controles in het proftennis in 1986 zijn er tientallen gevallen van doping ontdekt.
Het Wereldantidopingagentschap Wada publiceert jaarlijks gegevens over het aantal positieve dopingtesten in de topsport. In het tennis zijn er in 2021 van de 6256 uitgevoerde bloed- en urinetesten dertig positief bevonden. Dat is 0,5 procent, gelijk aan het percentage van bijvoorbeeld zwemmen en judo. Uitschieters zijn golf met 1,2 procent en boksen, rugby en gewichtheffen met een percentage van 0,9.
Met het gebruik van een biologisch paspoort wordt geprobeerd doping in de sport tegen te gaan. In het paspoort worden de resultaten van bloed- en urinecontroles van een atleet over een langere periode bijgehouden. Het paspoort geeft een betrouwbaar beeld van de ‘normale’ bloedwaarden en hormoonhuishouding van de sporter. Als een atleet doping gebruikt, zorgt dit voor afwijkingen of uitschieters van de bepaalde waarden.
Besmet supplement
Bij Halep zijn nu ook afwijkende waarden in haar biologisch paspoort gevonden. Onduidelijk is nog welke precies. Zelf ontkent ze bewust een verboden middel gebruikt te hebben. De tennisster, die eerder Roland Garros (2018) en Wimbledon (2019) won, zegt bewijs te hebben dat sporen van de verboden stof in haar lichaam zouden zijn gekomen door het gebruik van een toegestaan supplement dat besmet was.
“Sinds 7 oktober, toen ik door de ITIA werd aangeklaagd wegens verdenking van doping, heb ik de ergste nachtmerrie beleefd die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt”, zei Halep in een verklaring. “Het enige waar ik op dit moment op hoop, is de mogelijkheid om eindelijk toegang te krijgen tot de onafhankelijke en onpartijdige rechters in een rechtbank.”
Lees ook:
De verleiding van doping is in Kenia te groot, Kipserem loopt daarom niet in Rotterdam
De marathon van Rotterdam won hij twee keer. Dit keer is Marius Kipserem thuis in Kenia: geschorst wegens doping.