Lexicon

‘We can come an end’: Louis van Gaal breidt de Engelse taal verder uit

Louis van Gaal tijdens de eerste persconferentie van het Nederlands elftal in Qatar. Beeld ANP
Louis van Gaal tijdens de eerste persconferentie van het Nederlands elftal in Qatar.Beeld ANP

Louis van Gaal verrijkt de taal, ook vlak voor het WK. Maar wat bedoelt hij met ‘another cook’? Hieronder een verklarende lijst van Engels-Nederlandse gezegden van de bondscoach.

Kick Hommes

In het Engelse woordenboek van Louis van Gaal kon al op de eerste dag van het Nederlands elftal in Qatar een nieuwe klassieker worden opgenomen. In reactie op een Engelse journalist antwoordde de bondscoach dat in Nederland niet per se de beste voetballers spelen, maar dat Oranje als team ver kan komen. “We can come an end.”

Het is niet voor het eerst dat Van Gaal in het Engels zegt wat hij in het Nederlands denkt en dat daardoor een geheel nieuwe taal ontstaat. De paar weken in Qatar zijn waarschijnlijk te kort voor een geheel nieuwe lexicon. Daarom als service bij dezen een korte lijst van eerder gebruikte uitdrukkingen van Van Gaal die hij tijdens dit WK zou kunnen recyclen. Immers: voetbal, ‘it’s always the same song’.

Mocht Nederland de eerste wedstrijd winnen van Senegal, kan Van Gaal alleen maar tevreden zijn. “The three points are inside”, zoals hij ooit zei.

Ben ik nou zo slim?

Toch zal het niet altijd even soepel lopen op dit WK. Dat ‘is a question of time’, volgens Van Gaal. Blijkt in de tweede wedstrijd Ecuador toch opvallend sterk, dan zal Van Gaal een stuk minder blij zijn. “We are running after the facts.

En als gastland Qatar uiteindelijk een stuk beter blijkt dan Equador, kan Van Gaal terugvallen op zijn meest fameuze Engelse uitspraak. “That’s another cook”, zei hij ooit. ‘Dat is andere koek’, alleen begreep helemaal niemand dat op dat moment.

Als hetzelfde onbegrip hem ook in Qatar ten deel valt, kan hij altijd nog een Engelse variant bedenken van zijn in Nederland beroemde uitspraak: “Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij nou zo dom?”

Lees ook:

Louis van Gaal traint in Qatar: ‘Mensen hebben het recht om niet naar het WK te kijken’

Oranje traint in de hitte van Qatar, waar ook het WK drijft op arbeidsmigranten. Bondscoach Louis van Gaal: ‘Ik waag te betwijfelen of in onze cultuur alles zo goed gaat.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden