WK voetbalPersmoment Oranje

Na een dagje ‘totale mens’ richt Oranje het vizier op Ecuador

Steven Bergwijn en Davy Klaassen tijdens het mediamoment van het Nederlands elftal woensdag, op het Qatar University-trainingscomplex. Beeld ANP
Steven Bergwijn en Davy Klaassen tijdens het mediamoment van het Nederlands elftal woensdag, op het Qatar University-trainingscomplex.Beeld ANP

Oranje bereidt zich gedegen voor op de wedstrijd tegen Ecuador, vrijdag. Davy Klaassen ziet wel wat in het gesnoerde-mond-statement van de Duitsers.

John Graat

Op het WK is alles rond het Nederlands elftal snel nieuws. De moeder van Davy Klaassen liep maandag een beenbreuk op, pal voor de wedstrijd tegen Senegal, en de middenvelder krijgt daar in Doha dan vragen over. De vrouw kwam op de tribune van het Al-Thumamastadion ten val en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. “Ze is geopereerd en het gaat gelukkig goed met haar”, zei Klaassen. Of hij het niet balen vond dat zijn moeder z’n doelpunt, de 2-0 in de slotminuten, niet had gezien? Vol ironie: “Dat vind ik natuurlijk fijn.”

Veel partners, kinderen en familieleden van de internationals verblijven ook in Doha. Ze waren dinsdagmiddag te gast in het St. Regishotel, tijdens een vrije middag van de spelers. Bondscoach Louis van Gaal heeft na elke wedstrijd bewust zo’n ontspanningsdagje gepland. Dat deed hij ook op het WK in 2014, in tegenstelling tot Bert van Marwijk vier jaar eerder. Dinsdag waren de naasten ook bij de open training van Oranje. Een filmpje met een onderonsje tussen Van Gaal en vrouw Truus ging het internet over. Omdat hij haar hoorbaar een voorstel deed voor een amoureuze tijdsbesteding die middag.

‘Ik ben voor de totale mens’

Van Gaal vindt het belangrijk af en toe het monotone karakter van zo’n toernooi te doorbreken. “Ik ben voor de totale mens”, legde hij voor het toernooi uit, verwijzend naar zijn principe dat de persoonlijkheid en het welzijn van een voetballer óók heel belangrijk zijn. “Er moet ruimte voor ontspanning zijn, maar alleen daags na een wedstrijd. In Brazilië in 2014 heb ik het ook nog een keer vóór een wedstrijd toegestaan. Ik vond de groep toen veel te gespannen. Dus mochten de vrouwen nog een keer komen.”

Steven Bergwijn op de ontspanningsdag van Oranje met een van zijn kinderen. Beeld ANP / EPA
Steven Bergwijn op de ontspanningsdag van Oranje met een van zijn kinderen.Beeld ANP / EPA

Voordat ze het St. Regis binnenkwamen, werden alle familieleden dinsdag wel getest op corona. Oranje zit nog altijd in een ‘semibubbel’. “Voor iedereen is dat goed, zo’n dagje”, zei Steven Bergwijn. “Je hebt je familie en kinderen alweer even niet gezien. Dus is iedereen blij. Ik heb een fantastische dag gehad.”

Vanaf woensdag ging het vizier weer op Ecuador, vrijdag de volgende tegenstander in de poule. De vraag is of het Nederlands elftal dan het voorbeeld van Duitsland volgt. Niet wat betreft hun prestatie (2-1 verlies tegen Japan), wel als het gaat om hun actie. De spelers van Mannschaft hielden voor de wedstrijd tegen Japan voor de teamfoto hun handen voor de mond. Ze protesteerden daarmee tegen het verbod van de OneLove-aanvoerdersband.

OneLove-statement

Davy Klaassen had het voor de avondtraining van Oranje meegekregen. “Ik vond het wel een mooie uiting, in de plaats van het OneLove-statement dat wij met zeven landen hadden willen uitdragen”, zei Klaassen. “Als je iets doet, moet je het wel op een goeie, pakkende manier doen. De Duitsers deden dat wel origineel. Nee, wij hebben de knoop nog niet doorgehakt wat wij doen.” En wat vond Bergwijn ervan? “Ik ben hier om te voetballen. Ik wil me niet bezighouden met politieke dingen. Maar dit is een goed statement.”

Hij oogde wat geïrriteerd bij het perspraatje op de campus van de Qatar University. Een vraag over zijn vorm was hem niet bevallen. Bij Ajax is Bergwijn na een sterke seizoensstart al een tijdje aan het kwakkelen en maandag kon hij tegen Senegal ook niet overtuigen. “Ik zit lekker in mijn vel. Het gaat wel lekker eigenlijk”, vindt hij zelf. Of hij niet worstelt met zijn vorm? “Nee.”

Davy Klaassen met zijn partner Laura Benschop in Doha. Beeld AFP
Davy Klaassen met zijn partner Laura Benschop in Doha.Beeld AFP

Ook Klaassen deelde bij Ajax de laatste tijd in de malaise. Bankzitter zijn bij zijn club ervaart hij heel anders dan bij Oranje. Maandag kwam hij voor het laatste kwartier op het veld als aanvallende middenvelder, toen Memphis Depay en Cody Gakpo een aanvalsduo gingen vormen. Met Klaassen achter dat tweetal werd Oranje gevaarlijk, vond Van Gaal. Het is niet denkbeeldig dat hij tegen Ecuador aan dat trio vasthoudt. “Ik heb onder deze bondscoach altijd wel het gevoel dat ik dichtbij een basisplaats zit”, zei Klaassen.

Achter gesloten deuren

De duidelijkheid die hij van trainer Alfred Schreuder bij Ajax niet kreeg, heeft hij wel bij Van Gaal. “Hij is gewoon heel duidelijk in wat hij van je wil. Het maakt hem niet zoveel uit hoe het bij je club gaat, hij kijkt er meer naar hoe je het bij Oranje hebt gedaan. In de groep zegt hij dingen over iedereen. Dan is ook voor iedereen duidelijk wat hij van je vindt”, zei Klaassen, waarna de training van Oranje achter gesloten deuren begon. De luide stem van Van Gaal schalde in de zachte avondlucht van Doha met regelmaat over het verder verlaten universiteitsterrein.

Lees ook:

Ook na het OneLove-debacle is een vertrek uit de Fifa geen optie voor Europese bonden

De rel op het WK rond de OneLove-armband legt het schisma tussen Europa en de rest van de voetbalwereld bloot. De KNVB kan niet zomaar uit de Fifa stappen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden