ReportageBuenos Aires
In Argentinië is er vrijwel geen voetbalplaatje van Messi meer te vinden
In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires brak een volksfeest los nadat het nationale voetbalteam zich had gekwalificeerd voor de kwartfinale van het WK. Het vertrouwen in de ploeg van sterspeler Lionel Messi is groot. En van tegenstander Oranje liggen de meeste Argentijnen niet wakker.
In stadspark Rivadavia in Buenos Aires, de beste plek om populaire voetbalplaatjes te ruilen, gaat de jacht op ARG19 onverminderd door. Dat is de naam van het plaatje van Lionel Messi. Er was vóór het WK zoveel vraag naar de stickers, dat er een levendige zwarthandel ontstond. Bijna alle kinderen zijn nog op zoek naar het kleinood. Zij zijn een makkelijke prooi voor handelaren, die als aasgieren rondcirkelen en tot wel 10 euro vragen voor het felbegeerde stickertje. Maar wie dan eindelijk zijn verzameling compleet heeft, zoals de negenjarige Rosendo, laat zijn album met trots zien.
Flavio Fernández (39) en zoon Benjamín hebben even de schaduw opgezocht. Ze zijn verrast door de brandende lentezon en de hittegolf in de stad. Normaal beleven ze het WK binnenshuis tijdens de gure herfst: “Het is veel gezelliger nu”, meent Flavio. “Mensen zoeken elkaar buiten op om samen de wedstrijden te kijken”. De valse start tegen Saudi-Arabië (2-1 nederlaag), die bij Benjamín nog tot tranen leidde, is allang vergeten. “We gaan de finale spelen, tegen Portugal”, verzekert de elfjarige.
Het optimisme vloeit voort uit het succes van de ploeg die onder leiding van coach Lionel Scaloni vorig jaar de Copa América won. In het hol van de leeuw werd aartsrivaal Brazilië verslagen. Sindsdien wordt het team liefkozend La Scaloneta genoemd: de platte kar van Scaloni. Alle Argentijnen lijken inmiddels op die kar gesprongen, op jacht naar de derde wereldtitel in de historie. Er werd zelfs een speciaal lied geschreven dat zowel in Qatar als in Argentinië door de straten galmt:
‘We hebben jarenlang gehuild om de finales die we verloren,
maar dat is nu verleden tijd.
In het Maracaná tegen Brazilië wonnen we de strijd.
Jongens, we geloven er weer in, het is écht te doen
Ik wil de derde beker als wereldkampioen.’
Hoewel Messi nog niet écht schittert, is het vertrouwen in hem groot. Flavio ziet een contrast met eerdere toernooien, waarop de sterspeler het soms liet afweten. “Je merkt dat er een last van zijn schouders is gevallen sinds de strijd om de Copa América. Hij heeft eindelijk plezier bij de nationale ploeg, speelt beter en lacht zelfs”. Dat enthousiasme slaat over op het team en het volk, zegt Flavio: “Iedereen wil dit WK winnen, al is het maar voor hem.”
Niemand wil dan ook weten van een boycot van het WK. De pers wijst op de hypocrisie van Europese regeringen die met het vingertje zwaaien, maar ondertussen zakendoen met autoritaire regimes. Je kunt beter wel gaan, vindt Nadia Cabrera (39). “Ik weet ook wel dat vrouwen amper rechten hebben in Qatar. Maar in Argentinië is bijvoorbeeld abortus onlangs gelegaliseerd”, zegt de advocate. “Laten we dat ook daar uitdragen”.
Qatar-belasting
Bovendien is het toernooi een zeldzaam moment waarop de Argentijnen even hun problemen kunnen ontvluchten. Zelfs een straatarme kartonverzamelaar kan zich even winnaar voelen dankzij Messi & co. Dat er ‘slechts’ tienduizenden landgenoten in Doha zijn, komt door dezelfde economische malaise: met een minimumloon van 170 euro per maand is het vullen van het WK-stickeralbum al een hele opgave. Op de tribunes zitten dan ook vooral Argentijnse expats. De rijkere Argentijnen die wel op het vliegtuig stappen, moeten een speciale Qatar-belasting van 25 procent betalen. Dat geld is volgens de regering hard nodig in eigen land, dat onder een miljardenschuld zucht.
Er zal vrijdag ook geen vertegenwoordiger van de Argentijnse regering bij de wedstrijd zijn. Niet alleen om het goede voorbeeld te geven in crisistijd. Al sinds midden jaren negentig laat de regering verstek gaan op WK’s: een eventuele uitschakeling kan zowel de trainer als de politicus de kop kosten.
De sluwe Louis van Gaal
Echt onder de indruk van het spel van Oranje zijn de Argentijnen overigens nog niet. Zo drukte sporttabloid Ole maandag in hoofdletters ‘Nederlandje’ op de voorpagina af. Maar Viviana Vila, presentatrice van het WK-journaal, gaat daar niet in mee. Ze waarschuwt voor de sluwe Louis van Gaal. “Door zijn ervaring weet hij de spelers optimaal te benutten tijdens dit toernooi. Gakpo bijvoorbeeld is een ware revelatie”. Vila, de eerste vrouwelijke voetbalcommentator van Argentinië, vreest daarnaast voor de Nederlandse backs. Ze hoopt dat een “ontketende Messi” en desnoods keeper Emiliano Martínez de aanvalsgolven van Oranje zullen breken.
In stadspark Rivadavia zijn weinig Argentijnen te vinden die de wedstrijden van het Nederlands elftal hebben gezien. Maar Fermín (12), fan van De Jong en Depay, zat wel voor de tv. “De combinaties voor de doelpunten zijn écht mooi”, zegt hij. Maar ook hij wil dat Argentinië wint. “Desnoods moet Máxima maar een handje helpen”, zegt vader Luis Alastuey (51) met een knipoog.
Lees ook:
Messi contra Noppert in een WK-klassieker, wie kijkt er niet naar?
Gaat de sluimerende Oranjekoorts opleven met de WK-klassieker tegen Argentinië in de kwartfinale in het vooruitzicht? Een enkele liefhebber met gewetensbezwaren volhardt in het niet kijken.
Oranje-opponent Argentinië ‘is 99,9 procent Messi’, maar ook hij heeft sidekicks nodig
Argentinië won zaterdag met 2-1 van Australië en is de volgende tegenstander van Nederland. Het team draait bijna volledig op sterspeler Lionel Messi. Maar niet helemaal.