Vernoeming

Wil je de aard van een stad weten? Kijk dan naar de straatnamen

Boulevard Beaumarchais in Parijs. Beeld AFP
Boulevard Beaumarchais in Parijs.Beeld AFP
Willem Schoonen

Parijs mag dan het imago hebben van een ruimdenkende, progressieve stad, zijn straatnamen laten een ander karakter zien. Van de Parijse straten die zijn vernoemd naar historische figuren draagt slechts 4 procent de naam van een vrouw. En daar hebben vrouwenorganisaties nog hard voor moeten vechten, want veertig jaar geleden was het minder dan 1 procent. Een contrast met een stad als Wenen, dat eerder als traditioneel wordt afgeschilderd: daar is meer dan de helft van de ‘historische’ straten vernoemd naar een vrouw.

Wenen kijkt ook meer naar buiten dan andere steden: meer dan de helft van zijn straten zijn vernoemd naar historische buitenlanders. In New York is dat een schamele 3 procent; het percentage tekent een stad die naar binnen staart. En dan zijn er nog de beroepen van de historische figuren die een straat kregen. In Europa waren dat in een ver verleden vooral militairen, maar zij komen op nieuwe straatnaambordjes nauwelijks meer voor. Die dragen nu vooral de namen van kunstenaars (in Wenen en Parijs), royals en politici (in Londen) en zakenlieden (in New York).

Dit komt allemaal uit een groots data-onderzoek van een groep Britse en Amerikaanse wetenschappers. Meten is weten, ook in de sociale wetenschappen, en als je de aard van een stad wilt meten kunnen de straatnamen je helpen, is de boodschap van hun publicatie in vakblad PLOS One. Ze hebben deze tak van sociale wetenschap ook al een naam gegeven: streetonomics.

Lees ook:

Wereldsteden lijken op elkaar: ze hebben energie

Wereldwijd oefenen steden een enorme aantrekkingskracht uit. “Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden en genereert ruim 80 procent van het bruto nationaal product.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden