Vraag van de weekZweten

Waarom zweet de een meer dan de ander?

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox
Robert Visscher

“Of de een meer zweet dan de ander is moeilijk vast te stellen”, legt hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt van Maastricht UMC uit. “Als je efficiënt zweet, dan verdampt alles meteen en zie je het bijna niet. Natuurlijk is het wel zo dat sommige mensen er overdadig last van hebben. Voor een deel is dat erfelijk, maar het kan ook te maken hebben met de lichaamsvorm. Mensen met overgewicht zweten meer, want hun huidoppervlak is kleiner ten opzichte van hun hele lichaam.

“Mensen produceren door hun stofwisseling constant warmte. Ons lichaam moet goed op temperatuur blijven, anders is het ongezond. Zweten is een belangrijke manier om warmte kwijt te raken. Bij inspanning of mooi weer houden we de juiste temperatuur door water te verdampen: zweten.” De druppels op je huid kun je het beste laten zitten, adviseert Van Marken. “Zweet dat verdampt, koelt jouw lijf. Maar dat is niet het geval wanneer je het afveegt. Overigens wen je aan warm weer, blijkt uit ons onderzoek. Het lichaam past zich aan de warmte aan, waardoor je weerbaarheid stijgt.”

Er zijn mensen die hun klieren onder de oksel dichtlaseren. Is dat een goed plan? “Als ze dat doen vanwege de stank, zou ik ze aanraden om deodorant te gebruiken. Dat lijkt me verstandiger en minder ingrijpend.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden